Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, οι μετοχές των εταιρειών του S&P 500 των οποίων τα κέρδη ανά μετοχή υπολείπονταν των προσδοκιών των αναλυτών υποχώρησαν κατά μέσο όρο κατά 5,5% κατά τις ημέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελέσμάτων τους, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ο μέσος όρος πενταετίας είναι 2,3%, σύμφωνα με τους FT.
Τα εταιρικά κέρδη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν μέχρι στιγμής συμβαδίσει σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι αγορές γίνονται πιο επιλεκτικές σχετικά με το ποιες μετοχές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
“Η…ευαισθησία των επενδυτών είναι αυξημένη”, δήλωσε ο Mike Zigmont, επικεφαλής συναλλαγών και έρευνας της Harvest Volatility Management.
Νευρικότητα
Η νευρικότητα έρχεται με φόντο την κατακόρυφη πτώση των τιμών των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων και υπογραμμίζει την “ακραία προκατάληψη των επενδυτών απέναντι σε οτιδήποτε είναι ευπαθές” λόγω του συνεπαγόμενου υψηλότερου κόστους δανεισμού, δήλωσε ο Charlie McElligott, αναλυτής της Nomura.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες δεν την έχουν γλιτώσει. Την Τετάρτη, η Alphabet σημείωσε πτώση άνω του 9%, κάτι που αντανακλά τη χειρότερη ημέρα της από τον Μάρτιο του 2020, αφού η ανάπτυξη στο τμήμα cloud computing της Google υποχώρησε.
Ορισμένοι ευρωπαϊκοί όμιλοι που δεν…έπιασαν τις αρχικές εκτιμήσεις υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Οι μετοχές του γαλλικού ομίλου πληρωμών Worldline αυτή την εβδομάδα βυθίστηκαν κατά 60% μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της. Η βρετανική CAB Payments σημείωσε πτώση 72%, μόλις τρεις μήνες μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αφού μείωσε τις προβλέψεις για τα έσοδά της.
Ο David Souccar, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Vontobel, δήλωσε ότι οι εταιρείες που σημειώνουν απώλειες “τιμωρούνται υπερβολικά”.
Ανησυχίες
Οι επίμονες ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να μην περάσει υποστεί τη λεγόμενη ήπια προσγείωση – παρά τη σειρά εύρωστων οικονομικών στοιχείων – συνέβαλαν στη σκληρή αντιμετώπιση από τους επενδυτές ακόμη και των μετρίως υποτονικών εταιρικών αποτελεσμάτων, είπε.
Οι όμιλοι Equifax και TransUnion, που αποτελεούν δείκτες της συμπεριφοράς των καταναλωτών, κατέγραψαν κέρδη χαμηλότερα των προσδοκιών και τιμωρήθηκαν, πρόσθεσε ο Souccar.
Κάποιοι αποδίδουν τις απότομες κινήσεις των τιμών των μετοχών στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων του Δημοσίου, η οποία έχει προκαλέσει πίεση στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά περίπου 0,75 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.
Κίνδυνος για χρεοκοπίες εταιρειών
Η επιθετική σύσφιγξη των κεντρικών τραπεζών αρχίζει σιγά-σιγά να επιβαρύνει τις υπερχρεωμένες εταιρείες μέσω του υψηλότερου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους – μια τάση που ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να προειδοποιήσει τον Αύγουστο για ένα επερχόμενο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών. Το σύνολο των εταιρικών χρεοκοπιών παγκοσμίως ανέρχεται σε 118 μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν διπλάσιο από το σύνολο του 2022 και πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο των 101, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.
“Με τα υψηλότερα επιτόκια η αγορά έχει γίνει πιο ευαίσθητη στις αστοχίες απ’ ό,τι σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων”, δήλωσε η Σάρον Μπελ, στρατηγική αναλύτρια ευρωπαϊκών μετοχών στην Goldman Sachs.
Ο Manish Kabra, επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής στρατηγικής για μετοχές στη Société Générale, δήλωσε ότι οι εταιρείες που απέτυχαν στις προβλέψεις για τα κέρδη τείνουν να τιμωρούνται σκληρότερα όταν η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά σημειώνει πτώση.
Οι εταιρείες που παρουσιάζουν αποτελέσματα κάτω του πήχη τιμωρούνται με πτώση της τιμής της μετοχής κατά μέσο όρο 5,8% κατά τις επόμενες δύο ημέρες και μέση πτώση σε σχέση με την ευρύτερη αγορά των ΗΠΑ κατά 4,4%, τόνισε ο Kabra.
Πηγή: ΟΤ.gr