Marketing Week
Ψωρίαση & Ψωριασική Αρθρίτιδα Εκστρατεία Ενημέρωσης 24-27 Οκτωβρίου 2023
Ψωρίαση & Ψωριασική Αρθρίτιδα Εκστρατεία Ενημέρωσης 24-27 Οκτωβρίου 2023

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης και Ψωριασικής Αρθρίτιδας 29η Οκτωβρίου, το Ιατρικό Τμήμα του Όμιλου Χ.Α. ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ, εμπορικού αντιπροσώπου της AMGEN στην Κύπρο, διοργανώνει εκστρατεία με σκοπό την ενημέρωση του κοινού.

Η εκστρατεία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου,                           της Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει δημοσιογραφική διάσκεψη και συνεντεύξεις μελών των επιστημονικών εταιρειών και εκπροσώπων ασθενών σε εκπομπές στα ΜΜΕ.

Σχετικά με την Ψωρίαση

H ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική δερματική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Εκτιμάται ότι η ψωρίαση προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και τείνει να εμφανίζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, σε οποιαδήποτε ηλικία. H νόσος έχει αυτοάνοσο υπόβαθρο και μπορεί να προκληθεί είτε από γενετικούς είτε από άλλους παράγοντες όπως λοιμώξεις, φάρμακα, αλκοόλ, κάπνισμα και στρες. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης (80%) και μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές του σώματος όπως το δέρμα, τα νύχια, τους βλεννογόνους και τις αρθρώσεις.                   Τα συχνότερα συμπτώματα της είναι ο κνησμός και τα δερματικά εξανθήματα ‘’πλάκες’’ που χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα και απολέπιση. Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται συνήθως μέσω της κλινικής εικόνας και η αντιμετώπιση της περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διαφόρων θεραπευτικών επιλογών και συχνή παρακολούθηση με στόχο τον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη μακροχρόνια σταθεροποίηση της νόσου.

Σχετικά με την Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ)

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξελικτική φλεγμονώδης αρθρίτιδα που σχετίζεται με την ψωρίαση. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25-30% των ασθενών με ψωρίαση αναπτύσσουν ΨΑ ενώ σε ποσοστό 10-15% μπορεί να συνυπάρχουν. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 35-55 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Η ΨΑ μπορεί να προσβάλει τις περιφερικές αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη και τα σημεία ένθεσης των περιαρθρικών δομών προκαλώντας πόνο, οίδημα, διόγκωση και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους περιβάλλοντες ιστούς. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν έχει γίνει γνωστή αν και εκτιμάται ότι γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες συμβάλλουν στην παθογένειά της. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.                        Η αντιμετώπιση της ΨΑ συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία με στόχο τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την ύφεση της νόσου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

-Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτικό νόσημα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους.

-Κάποιοι μπερδεύουν τη ψωρίαση με τη ψώρα η οποία αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό νόσημα (παρασιτική λοίμωξη του δέρματος).

-Η ψωρίαση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε ήπια, μέτρια ή σοβαρή μορφή.

-Εκτιμάται ότι στη Κύπρο υπάρχουν αναλογικά περίπου 22,500 ασθενείς με ψωρίαση.

-Η παρουσία ψωριασικών πλακών σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος όπως το τριχωτό κεφαλής ή/και πρόσωπο, τις παλάμες ή/και πέλματα, τα νύχια, γεννητική περιοχή ή παρουσία έντονου κνησμού κατατάσσουν την ψωρίαση ως μέτριας-σοβαρής μορφής.

- Τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας και της ψωρίασης μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων (π.χ. δερματίτιδα, άλλες ρευματοπάθειες) με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να γίνεται υποδιαγνωση οδηγώντας σε ελλειμματικές θεραπείες και ταλαιπωρία του ασθενή.

-Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα δεν αποτελούν μόνο ένα χρόνιο δερματικό ή φλεγμονώδες νόσημα αλλά σχετίζονται και με άλλα συνοδά νοσήματα όπως το μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία τα οποία θα πρέπει να ρυθμίζονται.

- Κατά την αξιολόγηση της ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ψυχική κατάσταση του ασθενή καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την επιλογή θεραπείας.

- Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες νεότερες στοχευμένες θεραπείες, που προσφέρουν μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία στους ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

- Οι άνθρωποι με ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα πέραν της κλινικής συμπτωματολογίας βιώνουν και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ζωή.

-Σύμφωνα με διεθνείς φορείς υγείας οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα θα πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

-Συστήνεται όπως οι πολίτες στη περίπτωση που αντιληφθούν κάποιο σύμπτωμα ακόμη και εάν φαίνεται ‘’ασήμαντο ή ήπιο’’ να επισκέπτονται τον ιατρό τους με σκοπό να λάβουν την κατάλληλη αξιολόγηση και καθοδήγηση.

- Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των συμπτωμάτων, την διατήρηση της καλής σωματικής λειτουργικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Βιβλιογραφία:

  1. Zabotti A, De Marco G, Gossec L, et alEULAR points to consider for the definition of clinical and imaging features suspicious for progression from psoriasis to psoriatic arthritisAnnals of the Rheumatic Diseases 2023;82:1162-1170.
  2. International Fresh Produce Association: IFPA.World Psoriasis Day 2023, https://cms.ifpa-pso.com/.
  3. Elmets CA, et al. AAD-NPF guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with awareness and attention to comorbidities. J Am Acad Dermatol. 2019 Apr;80(4):1073-1113.
  4. National institute for health and care excellence.  Psoriasis overview. NICE Pathway last updated: 20 August 2019.
  • Ψωρίαση
  • εκστρατεία