Economy
Επιτόκια: Τέλος η σύσφιγξη αλλά η χαλάρωση θα αργήσει
Εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Reuters
Επιτόκια: Τέλος η σύσφιγξη αλλά η χαλάρωση θα αργήσει

Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε, υποστηρίζουν και οι 85 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Εκτιμούν ωστόσο ότι ο κύκλος χαλάρωσης δεν θα ξεκινήσει πριν τον Ιούλιο του 2024, καθώς η μάχη ενάντια στον αυξημένο πληθωρισμό κροταλίζει.

Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4,00% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,50%, αλλά έδωσε το σήμα ότι η 10η αύξηση σε ένα σερί 14 μηνών ήταν πιθανό να είναι η τελευταία της.

Κανένας από τους 85 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters στις 12-19 Οκτωβρίου δεν εκτιμά νέα άνοδο των επιτοκίων. Όσο για τον κύκλο χαλάρωσης, το 58% των οικονομολόγων [48 από τους 83] εκτίμησαν ότι θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους ή αργότερα, και ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 3,50% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πότε θα ξεκινήσει η χαλάρωση;

Ωστόσο, λίγο περισσότερο από το 40% των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση, 35 από τους 83, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η πρώτη κίνηση χαλάρωσης θα γίνει πριν τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Μια μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων σε ξεχωριστή δημοσκόπηση του Reuters τοποθετεί την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πριν από τα μέσα του 2024. 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau επανέλαβε την άποψή του ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο τρέχον επίπεδο – το υψηλότερο στην σχεδόν 25ετή ιστορία της – για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση κινείται σε πτωτική τροχιά, αλλά στο 4,3% του Σεπτεμβρίου παραμένει υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2,0%.

Η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά η δημοσκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν θα πλησιάσει τον στόχο του 2% πριν το τρίτο τρίμηνο του 2025. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,6% φέτος, στο 2,7% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

Ανησυχίες

Η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει εν μέσω φόβων ότι η στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα μετά μπορεί να κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Ενώ η ζώνη του ευρώ των 20 χωρών θα αποφύγει οριακά την ύφεση, η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του έτους καθώς ο αυξημένος δανεισμός και το κόστος διαβίωσης αναγκάζουν τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, πιθανότατα συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Ίδια εικόνα αναμένεται να καταγραφεί και το επόμενο τρίμηνο, καθώς και το μεθεπόμενο, καταγράφοντας ως εκ τούτου ύφεση. Ωστόσο η ανάπτυξη στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, προβλέπεται να είναι σχετικά ισχυρή.

Πηγή: ΟΤ.gr