Στις 18 Ιουνίου, ο κόσμος βρέθηκε καθηλωμένος στις τηλεοπτικές οθόνες του μετά την ανακοίνωση ότι το ιδιωτικό βαθυσκάφος Titan της OceanGate, που θα έφερνε επισκέπτες στα βάθη του Ατλαντικού για να δει από κοντά τα συντρίμμια του Τιτανικού, είχε εξαφανιστεί, με πέντε άτομα που επέβαιναν. Στις 22 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι το Titan είχε εκραγεί και δεν υπήρχαν επιζώντες.
Η κατάκτηση των ψηλότερων κορυφών, η κατάδυση στα βάθη του ωκεανού, η πτήση στο διάστημα, δεν είναι για λιπόψυχους ή αδύναμους. Ωστόσο, και παρά το δυστύχημα στο Titan ο λεγόμενος «ακραίος τουρισμός» ανθεί.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι κάθονταν στα σπίτια τους, κάτι που πάγωσε τη ζήτηση για ταξίδια. Μετά την πανδημία τα ταξίδια περιπέτειας γνωρίζουν άνθηση.
Η βιομηχανία, όμως, ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα στις 18 Ιουνίου.
«Χτύπησε τον πυρήνα τόσων πολλών, όσον αφορά τη γοητεία και το άγχος για τους κινδύνους που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι άνθρωποι για να βιώσουν κάτι τόσο ακραίο», είπε στην ιστοσελίδα Robb Report ο Ματ Μπέρνα, πρόεδρος της Intrepid Travel. «Ελπίζαμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, πράγμα που δεν έγινε. Εκ φύσεως, αυτό θα επηρεάσει τον κλάδο μας. Έχει ρίξει φως στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για την εκτέλεση ενός ταξιδιού με πιστοποίηση, άκρως ασφαλές, επιθεωρημένο και αξιόπιστο».
Και πλανάται το ερώτημα, αν παρά το γεγονός ότι ο ελλοχεύων κίνδυνος έγινε πραγματική τραγωδία, οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να θέλουν μια έκρηξη αδρεναλίνης στις διακοπές τους; Ή αν θα αρχίσουν να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, ή θα αποφασίσουν να μην πάνε; Θα παρουσιάσουν κάμψη οι κρατήσεις για δραστηριότητες όπως η κατάδυση με καρχαρίες, που προσφέρονται σε μέρη όπως το VOMO Island Resort στα Φίτζι;
Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόλις μήνες μετά, οι ειδικοί λένε ότι η καταστροφή της OceanGate δεν απώθησε τους ταξιδιώτες που ήταν ήδη πρόθυμοι να ξεπεράσουν τα όριά τους. Ειδικά οι πλούσιοι ταξιδιώτες που έχουν τα μέσα και τον χρόνο να συσσωρεύσουν μοναδικές εμπειρίες τις οποίες μπορούν να προβάλουν στα κοινωνικά δίκτυα για να κομπορρημονούν, είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ.
Το 2021, η παγκόσμια αγορά τουρισμού περιπέτειας αποτιμήθηκε στα 282,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Grand View Research. Τώρα προβλέπεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15,2% από το 2022 έως το 2030, με το τμήμα της επικίνδυνης περιπέτειας να αντιπροσωπεύει μερίδιο εσόδων άνω του 20%. Αυτό πιστώνεται στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και είναι ανοιχτοί σε περιπέτειες.
Απ’ ότι λένε ειδικοί του κλάδου, υπάρχει άνοδος στις κρατήσεις από έτος σε έτος, ενώ βλέπουν ότι το συμβάν με το Titan δεν έχει επηρεάσει αυτές τις επιχειρήσεις. Αντίθετα φαίνεται να υπάρχει σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος.
Άλλοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι αυτοί οι λάτρεις του κινδύνου και της περιπέτειας δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνονται από την καταστροφή του Titan. Όμως, η OceanGate θόλωσε τα όρια μεταξύ των επιστημονικών αποστολών και ακραίου τουρισμού για τους πλούσιους, η έρευνα που δημιουργήθηκε ήταν γνήσια και στο αληθινό πνεύμα της εξερεύνησης. Στόχος της, αναφέρει ήταν να ερευνήσουν το οικοσύστημα του βαθέως Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και να κατανοήσουν καλύτερα πώς και γιατί ορισμένες κοινότητες οργανισμών αναπτύσσονται σε γεωγραφική απομόνωση, ενώ άλλες εκτείνονται σε μεγάλο βαθμό στον πυθμένα του ωκεανού.
Στην Wall Street Journal, ο Πρόεδρος του Explorer’s Club, Ρίτσαρντ Γκαριό ντε Καγιού ανέφερε: «Ο Χάρντινγκ και ο Ναργεολέτ (μέλη του πληρώματος του Titan) ήταν άτομα που αδιάκοπα πίεζαν τα όρια για τη βελτίωση της επιστήμης. Οι κριτικοί μπορεί να χαρακτηρίσουν την αποστολή τους ως «ακραίο τουρισμό», και ίσως ήταν, αλλά ήταν το πνεύμα εξερεύνησής τους που τους ώθησε να αναζητήσουν, να βιώσουν και να μάθουν… δεν θα σταματήσουμε να εξερευνούμε».
Με τον τρόπο αυτό «ξεπλένεται» η τραγωδία ως «θυσία στην επιστήμη» προσθέτοντας αίγλη σε κάτι που ίσως δεν είναι τίποτα άλλο από της αναζήτηση των κροίσων για θεραπεία της πλήξης τους.
Πηγή: ot.gr