Economy
Αυτή είναι η νέα λίστα των «φορολογικών παραδείσων»
Η ΕΕ ενημέρωσε τον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων
Αυτή είναι η νέα λίστα των «φορολογικών παραδείσων»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μια νέα ενημέρωση στον κατάλογο των περιοχών με χαμηλή φορολογία, τους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους».

Η Κόστα Ρίκα, οι Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Μάρσαλ… εγκαταλείπουν τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έλυσαν ορισμένα προβλήματα στα φορολογικά τους καθεστώτα, ενώ η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες μπαίνουν σε αυτήν τη λίστα μετά την ενημέρωση που εγκρίθηκε από τα μέλη της ΕΕ.

Μετά τις αλλαγές που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, πλέον μόνο 16 χώρες από όλο τον κόσμο εμφανίζονται στη μαύρη φορολογική λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Παναμάς, Ρωσία, Αμερικανική Σαμόα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ανγκουίλα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Σαμόα, Σεϋχέλλες, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νησιά Τερκς και Κάικος, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ και Βανουάτου.

Ο κατάλογος, περιλαμβάνει εκείνες τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια, τη φορολογική δικαιοσύνη ή την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης ή της μετατόπισης κερδών, και οι οποίες, επιπλέον, δεν λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Χωρίς κυρώσεις

Η ένταξή του σε αυτό δεν συνεπάγεται καταρχήν οικονομικές κυρώσεις, πέρα ​​από την απαγόρευση διέλευσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέσω οντοτήτων που βρίσκονται σε αυτές τις δικαιοδοσίες/χώρες και διοικητικά μέτρα, όπως συχνότερους ελέγχους, αν και τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν σε εθνικό επίπεδο να επιβάλλουν άλλους τύπους κυρώσεων.

Η Κόστα Ρίκα είχε μπει στη λίστα για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά την βγήκε γρήγορα αφού τροποποίησε ένα καθεστώς φορολογικών εξαιρέσεων για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, όπως ανέφερε το Συμβούλιο της ΕΕ σε ανακοίνωση του.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ διέγραψε από τα «μαύρα πρόβατα» τις Παρθένες Νήσους αφού τροποποίησαν το πλαίσιο ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών τους, καθώς και τις Νήσους Μάρσαλ επειδή σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» στην εφαρμογή των απαιτήσεων για τις ουσίες.

Αντίθετα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες εισέρχονται αυτή τη φορά, καθώς η ΕΕ διαπίστωσε ότι δεν πληρούν τα πρότυπα σχετικά με την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών κατόπιν αιτήματος.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ έχει αφαιρέσει τέσσερις δικαιοδοσίες από τη λεγόμενη «γκρίζα λίστα»,  η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές όπου οι «27» αντιμετώπισαν προβλήματα στη φορολογική συνεργασία, αλλά έχουν δεσμευτεί να κάνουν αλλαγές στη νομοθεσία τους για να τα αντιμετωπίσουν.

Πρόκειται για την Ιορδανία και το Κατάρ, που… αποχωρούν αφού τροποποίησαν ορισμένα επιζήμια φορολογικά καθεστώτα, καθώς και το Μονσεράτ και η Ταϊλάνδη, που έχουν σεβαστεί όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις τους σχετικά με φορολογικά στοιχεία ανά χώρα.

Η ΕΕ επέμενε ανέκαθεν ότι σκοπός της λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους δεν είναι να επιβάλει κυρώσεις σε όσους περιλαμβάνονται σε αυτήν, αλλά να τους ενθαρρύνει να κάνουν αλλαγές στη νομοθεσία τους.

Ο κατάλογος, ο οποίος προετοιμάζεται από τα κράτη μέλη, ενημερώνεται κάθε έξι μήνες.

Πηγή: In.gr