Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, βάσει των δηλώσεων των τυροκόμων σχετικά με τις ποσότητες ανά είδος γάλακτος που επεξεργάζονται, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου στο 19%, από το 10% που ισχύει σήμερα, όπως και η διατήρηση του ποσοστού για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου στο 25%.
Σημειώνεται ότι η τροποποίηση των ποσοστών γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σήμερα (20/10) με την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον υπουργό Εμπορίου, με βάση την κείμενη νομοθεσία και θα έχει άμεση ισχύ.
Προστίθεται ότι για τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των αναθεωρημένων ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος, πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την παραγωγή και την εμπορία, σε όλα τα τυροκομεία που παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ.
Αναφέρεται επίσης ότι ο στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι η διαφύλαξη της καταχώρησης της ονομασίας χαλλούμι ΠΟΠ, ως πρώτιστης σημασίας για την αγροτική οικονομία της Κύπρου αφού πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσής του.