Πρόκειται για δήλωση στο ΚΥΠΕ από τον Κωνσταντίνο Ηροδότου, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μιλώντας ενόψει της συνεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για θέματα νομισματικής πολιτικής, στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι κύριος στόχος παραμένει η σταθερότητα των τιμών. Η ΕΚΤ, πρόσθεσε, μετέβη από την απόλυτη στάση διευκόλυνσης προς τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετώπιση των κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, σε ουδέτερο επίπεδο και ακολούθως σε περιοριστικό κύκλο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιούλιο του 2022 προέβη σε δέκα διαδοχικές αυξήσεις ανεβάζοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς εξέτασης νέων στοιχείων, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως υπάρχουν εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η επίδραση των οποίων, πέρα από τα τραγικά ανθρωπιστικά ζητήματα, πρέπει να εξετάζεται και στην οικονομία και τα εισερχόμενα στοιχεία. «Με βάση όμως τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, θα ήταν λογικό να μην αναμένεται απόφαση για αύξηση επιτοκίων στην προσεχή συνεδρία του Οκτωβρίου», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι με βάση τις αποφάσεις της ΕΚΤ, υπάρχει σημαντική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακόμη δεν έχει εισήλθε στην οικονομία της ευρωζώνης και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πλήρη μετάδοση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που στα κράτη μέλη της ευρωζώνης υπολογίζεται σε 18 μήνες περίπου.
Τα τρία βασικά κριτήρια
Ερωτηθείς σε ποια στοιχεία θα δοθεί σημασία στην ΕΚΤ, απάντησε πως το διοικητικό συμβούλιο εξετάζει τρία βασικά κριτήρια για τον καθορισμό της στάσης νομισματικής πολιτικής. Την προοπτική του πληθωρισμού στη βάση των εισερχόμενων στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η επίδραση της ισοτιμίας
Απαντώντας αν εξετάζεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, αν και δεν βρίσκεται στους όρους εντολής της, ο διοικητής είπε πως η ΕΚΤ, προτού καταλήξει στις αποφάσεις της, εξετάζει όλα όσα επηρεάζουν τα τρία βασικά κριτήρια. «Βλέπουμε τις εξελίξεις των κύριων οικονομιών του κόσμου και άλλες βασικές αγορές για να εξετάσουμε πώς επηρεάζουν την ευρωζώνη. Δεν στοχεύουμε όμως την ισοτιμία του ευρώ. Δεν είναι μέρος της πολιτικής. Η ισοτιμία έχει επίδραση στον πληθωρισμό και συνεπώς κοιτάζουμε το πώς επηρεάζει και εισέρχεται στην αξιολόγηση των κριτηρίων. Εξετάζεται η επίδραση της ισοτιμίας. Δεν στοχεύουμε στην ισοτιμία του ευρώ», εξήγησε.