Θα ήταν τρέλα, έγραψε στους Financial Times ο αρθρογράφος Λίο Λούις, ενδεχόμενη πώληση της εταιρείας που είναι ο ισχυρότερος εξαγωγέας ήπιας δύναμης της Ιαπωνίας στην Ασία. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει την Ιαπωνία πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελε η ίδια να παραδεχτεί.
Σύμφωνα με τον Λούις, η Ιαπωνία θα πρέπει να εξετάζει την πώληση της Nintendo ως πείραμα σκέψης και ως θεραπεία σοκ. Όσο πιο αδιανόητη μπορεί να ακούγεται μια τέτοια πώληση και όσο πιο τρομακτική είναι η προοπτική να εγκαταλείψει κανείς ένα τόσο πολύτιμο asset, τόσο πιο πολύτιμο είναι να αναλογιστεί κανείς αν αξίζει να την κατέχει.
Το ενδιαφέρον εξαγοράς από την Microsoft εμφανίστηκε για λίγο τον περασμένο μήνα, όταν έγγραφα που συγκεντρώθηκαν ως μέρος της νομικής διαμάχης του αμερικανικού γίγαντα λογισμικού με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την προτεινόμενη αγορά $75 δισ. Το Activision Blizzard διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Αυτά περιείχαν εσωτερική αλληλογραφία που αποκάλυπτε πολυάριθμες συνομιλίες με την ηγεσία της Nintendo σχετικά με τη στενότερη συνεργασία με τη Microsoft.
Πνευματική ιδιοκτησία
Η Nintendo κατέχει την πολυτιμότερη πνευματική ιδιοκτησία ψυχαγωγίας στον κόσμο (Pokemon και Mario) που δεν ανήκουν στην Disney (Mickey Mouse, Marvel, Star Wars). Στην παγκόσμια αγορά ψυχαγωγίας, είναι ένας τέλειος κατασκευαστής και πάνω απ’ όλα ιαπωνική, υπενθυμίζοντας την τεράστια διείσδυση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας.
Για τις εταιρείες που ασχολούνται με τα παιχνίδια, την τεχνολογία καταναλωτικών προϊόντων ή τον ευρύτερο κλάδο ψυχαγωγίας, η Nintendo αποτελεί πρώτο στόχο εξαγοράς. Πολύ περισσότερο τώρα που η ταινία Super Mario Bros κέρδισε 1,36 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office και το παιχνίδι Zelda: Tears of the Kingdom πούλησε 18,5 εκατομμύρια αντίτυπα τους πρώτους δύο μήνες της στους χρήστες της επτάχρονης κονσόλας Switch.
Ταυτόχρονα, η Nintendo δραστηριοποιείται σε ένα χρηματιστήριο που δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Η κεφαλαιοποίηση της Nintendo ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από ό,τι θέλει να πληρώσει η Microsoft για την Activision.
Τα «πετράδια» του στέμματος
Υπάρχουν δύο λόγοι για την πώληση της Nintendo σύμφωνα με τον Λιούις. Ο πρώτος είναι ότι για την Ιαπωνία η πώληση της Nintendo θα έδειχνε στον κόσμο πόσο υποτιμημένα είναι πραγματικά πολλά από τα «πετράδια» του στέμματός της αλλά και πόσα μικρότερης αξίας «πετράδια» πωλούνται σε ιδιωτικά κεφάλαια και άλλα σε τιμές ευκαιρίας.
Η Microsoft θα ήταν απλώς ένας από τους πολλούς δυνητικούς αγοραστές. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την Disney ή την Apple να παρεμβαίνουν, ακολουθούμενες από την Google και τη Sony. Η αποτίμηση της συμφωνίας της Activision θα φαινόταν συγκριτικά απείρως μικρότερη. Αλλά το σπουδαίο είναι ότι η Ιαπωνία μπορεί να χρειάζεται μια ευκαιρία, όπως αυτή του 1989 όταν η Sony αγόρασε την Columbia Pictures. Μια εξαγορά που έδειξε στο τότε καταβεβλημένο Χόλιγουντ, τί μπορεί να κάνει η Ιαπωνία.
Πηγή: ΟΤ