Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ανακοινώνει την επιστροφή του πολυαναμενόμενου Διεθνούς Συνεδρίου της για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες, μια υψηλού κύρους εκδήλωση εκ των κορυφαίων του τομέα σε διεθνές επίπεδο, που έρχεται να θέσει στο επίκεντρο όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν ιατρούς, ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες του κλάδου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, και φυσικά τους ίδιους τους ασθενείς.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου 2023, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, με περισσότερους από 60 έκριτους ομιλητές από όλο τον κόσμο, και θα περιλαμβάνει ένα τριήμερο πρόγραμμα πάνω σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων με σειρά εξειδικευμένων ομιλιών και θεματικών ενοτήτων αφιερωμένων στην προώθηση της γνώσης και της κατανόησης αυτών των παθήσεων.
Με στόχο να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να αποτελέσει μια «πλατφόρμα» εποικοδομητικού διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών για τη θαλασσαιμία, τη δρεπανοκυτταρική νόσο και τις σπάνιες αναιμίες, το Συνέδριο θα απαρτίζεται από δύο παράλληλα προγράμματα - ένα επιστημονικό πρόγραμμα για ιατρούς και επαγγελματίες υγείας και ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ασθενείς, γονείς και φροντιστές ατόμων με θαλασσαιμία.
Το επιστημονικό πρόγραμμα, κομβικό σημείο του συνεδρίου, θα φιλοξενήσει διαλέξεις και εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων εγνωσμένου εκτοπίσματος από διάφορες χώρες, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ο Λίβανος. Οι ομιλητές αναμένεται να καλύψουν ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και των ανεκπλήρωτων αναγκών των ασθενών, η διάγνωση και η περίθαλψη της α-θαλασσαιμίας, η έρευνα αιχμής στη φροντίδα και τη θεραπεία των αιμοσφαιρινοπαθειών και οι νεότερες εξελίξεις στις γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, μεταξύ άλλων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επιμόρφωση και ενδυνάμωση των ασθενών, η ενεργητική συμμετοχή και συμβολή των οποίων στη διαχείριση της νόσου τους έχει εξέχουσα σημασία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα, το συνέδριο θα χρησιμεύσει ως «φόρουμ» για την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε πάσχοντες, μέσα από συνεδρίες διαδραστικού χαρακτήρα και βιωματικές διαλέξεις ατόμων με θαλασσαιμία και αιμοσφαιρινοπάθειες από πληθώρα χωρών.
Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, διάφορες δορυφορικές εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη των τελευταίων καινοτομιών στην επιστημονική έρευνα της θαλασσαιμίας και της δρεπανοκυτταρικής νόσου.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι που επαναφέρουμε το Διεθνές μας Συνέδριο που έχει κερδίσει σημαντική αναγνώριση στον τομέα της θαλασσαιμίας και των αιμοσφαιρινοπαθειών, ιδιαίτερα εν μέσω μιας περιόδου σπουδαίων επιστημονικών εξελίξεων, εκσυγχρονιζόμενων πολιτικπών υγείας, αλλά και αναδυόμενων προκλήσεων που χαρακτηρίζουν τη θεραπευτική διαχείριση αυτών των ασθενειών", δήλωσε η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διεθύντρια της ΔΟΘ. "Φιλοδοξούμε αυτή η τριήμερη συνάντηση να αποτελέσει μια ανεκτίμητη πλατφόρμα για τους ερευνητές, τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες υγείας και τους πάσχοντες, προκειμένου οι συμμετέχοντες να ανταλλάξουν γνώσεις, να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον και να συμβάλουν εποικοδομητικά στην πρόοδο της φροντίδας για εκατομμύρια ανθρώπους που επηρεάζονται παγκοσμίως από τη θαλασσαιμία".
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξουν προσωπικότητες διεθνούς κύρους και επικεφαλής οργανισμών παγκόσμιας επιρροής του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρος Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλας Κυριακίδου, και της Υπουργού Υγείας της Μαλαισίας, Δρος Ζαλίχα Μουστάφα.
Η κεντρική διάλεξη θα δοθεί από τον διακεκριμένο καθηγητή Zilfalil bin Alwi, κάτοχο της έδρας της UNESCO στην ανθρώπινη γενετική της θαλασσαιμίας, με θέμα «Η σημασία της θαλασσαιμίας στο παγκόσμιο γονιδιωματικό έργο».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες ανανεωμένες και νέες εκδόσεις του διεθνώς καταξιωμένου εκπαιδευτικού υλικού της ΔΟΘ.
Aπό το σύνολο των εργασιών, θα εξαχθούν συμπεράσματα και, βάσει αυτών, θα διαμορφωθούν τεκμηριωμένες συστάσεις προς τις κατά τόπους εθνικές αρχές υγείας με στόχο τη διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών για τη βέλτιστη δυνατή πρόληψη και αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας και των αιμοσφαιρινοπαθειών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο της ΔΟΘ για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://tif2023.org/