Τα 22 μέτρα που δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την απλοποίηση και την επιτάχυνση εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων, με την βασικότερη αλλαγή να αφορά στην κατάργηση, με νομοθετική ρύθμιση, της υποχρέωσης για εξασφάλισης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις, όπως είναι οι οικίες ανεξαρτήτως μεγέθους και μικρές πολυκατοικίες 8 - 10 διαμερισμάτων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται, επίσης, μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους επόμενους μήνες μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 και τα οποία θα απλοποιήσουν τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Επίσης, ο κ. Ιωάννου, ανακοίνωσε την προκήρυξη την επόμενη εβδομάδα 105 Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου, για να προσληφθούν από 1η Ιανουαρίου 2024, ώστε να στελεχώσουν προς το παρόν τις υφιστάμενες Πολεοδομικές Αρχές και στη συνέχεια τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης για να γίνεται η εξέταση των απαιτήσεων σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Ενημερώσαμε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα μέτρα που έχουμε λάβει ως Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν συνεννόησης με το ΕΤΕΚ για ένα ολοκληρωμένο πλάνο με σύνολο 22 δράσεις και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 1η Ιανουαρίου – 1η Ιουλίου του 2024 που στόχο έχουν την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων ενόψει της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Ιωάννου, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και, ακολούθως, θα υποβληθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για συζήτηση και ψήφιση.
Το πιο ουσιαστικό από τα 22 μέτρα, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, «είναι η απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για ανάπτυξη χαμηλού ρίσκου μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα καταργήσει την υποχρέωση για εξασφάλιση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις».
Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης με ανάληψη της ευθύνης της ορθότητας και πληρότητας των αιτήσεων από τους ειδικούς Αρχιτέκτονες/Πολιτικούς Μηχανικούς, πρόσθεσε.
Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι, «στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου μέτρου, διαφοροποιείται η διαδικασία διενέργειας των απαιτούμενων διαβουλεύσεων με υπηρεσίες (π.χ Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΑΗΚ, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων), με ενσωμάτωση των απαιτήσεων ήδη από το στάδιο υποβολής της αίτησης και όχι κατά τη διάρκεια της εξέτασής της».
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι σε συνεννόηση με το ΕΤΕΚ θα καταρτιστεί άμεσα πλάνο εκπαίδευσης τόσο των μελών του ΕΤΕΚ όσο και του προσωπικού που θα προσληφθεί το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ).
Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως προσληφθούν 105 Εργοδοτούμενοι Ορισμένου Χρόνου και θα προκηρυχθούν οι θέσεις την ερχόμενη βδομάδα.
«Στόχος είναι να προσληφθούν από 1η Ιανουαρίου 2024, να στελεχώσουν προς το παρόν τις υφιστάμενες Πολεοδομικές Αρχές και, στη συνέχεια, να στελεχώσουν τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθούν με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και να γίνεται η εξέταση των απαιτήσεων σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την κατάργηση της απαίτησης να υποβάλλονται πολεοδομικές και οικοδομικές αιτήσεις για μικρές αναπτύξεις, που αποτελούν και την πλειοψηφία των αναπτύξεων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «στην ουσία, θα γίνεται ένας επιτόπιος έλεγχος και την ευθύνη θα αναλαμβάνει ο μελετητής», προσθέτοντας ότι «με την εξάλειψη της ανάγκης υποβολής πολεοδομικής και οικοδομικής αίτησης, ο καθένας θα προχωρά πλέον με τα δικά του χρονοδιαγράμματα».
Ο ΥΠΕΣ είπε ότι «πολλές από τις καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται δεν είναι κατάλληλα συμπληρωμένες, έχουν λάθη πολλές φορές και πολλές φορές οι καθυστερήσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι πρόκειται για σύνθετες αναπτύξεις, όπου απαιτείται η σύμφωνος γνώμη και η άποψη άλλων Τμημάτων, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία».
Για αυτό και «για κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες θα απαιτείται ενσωμάτωση των απόψεων στις αιτήσεις πριν υποβληθούν. Πλέον θα γίνεται η απαραίτητη διαβούλευση από πριν και όταν υπάρχει η σύμφωνος γνώμη, να υποβάλλεται η αίτηση», πρόσθεσε.
Ανέφερε πως αυτή η πρακτική θα απαιτείται για πιο μεγάλες αναπτύξεις και επανέλαβε πως για μικρές αναπτύξεις η κατάργηση των πολεοδομικών και οικοδομικών αιτήσεων θα ισχύσει σε περίπου 7 μήνες και αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Στόχος, συνέχισε, είναι να εφαρμοστεί το μέτρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να διεκπεραιωθούν και οι εκκρεμούσες αιτήσεις και να μειωθεί ο όγκος των αιτήσεων που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.
«Τα 22 μέτρα είναι μια σημαντική αναδιοργάνωση των Τμημάτων, όπως επίσης και οι 105 προσλήψεις, που έχουν προκύψει από capacity planning που έχει γίνει από το Υπουργείο και τους Δήμους και τις Κοινότητες. Βάσει του όγκου των αιτήσεων που υποβάλλονται, του υφιστάμενου προσωπικού και του χρόνου διεκπεραίωσης που χρειάζεται, έχουν προκύψει ανάγκες για 105 άτομα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι από την έλλειψη, αυτή τη στιγμή, των ατόμων αυτών, προκύπτουν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν και «η πρόσληψη των ατόμων, η κατάργηση της ανάγκης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας -όταν και εφόσον ψηφιστεί- και τα άλλα 21 μέτρα που έχουν σχέση με εσωτερικές ρυθμίσεις, θα απαμβλύνουν πολύ το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα μέτρα που προωθούνται έχουν συμφωνηθεί με το ΕΤΕΚ, αναφέροντας επίσης ότι την ευθύνη για την παρακολούθηση με επιτόπιους ελέγχους θα έχουν οι μελετητές του έργου, οι οποίοι, ως ειδικοί, θα καθοδηγούν τους πελάτες τους για τη δόμηση της υποδομής βάσει των προβλεπόμενων κανονισμών και νομοθεσιών. Σημείωσε ότι οι Αρχιτέκτονες/Πολιτικοί Μηχανικοί που είναι μέλη του ΕΤΕΚ, θα ελέγχονται από το ίδιο το ΕΤΕΚ με βάση τους δικούς τους κανονισμούς, σε περιπτώσεις παρεκκλίσεων.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η αλλαγή στον τρόπο εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων προωθείται στο πλαίσιο της απόφασης για εισαγωγή ενός συνόλου μέτρων που αποσκοπούν, αφενός, στον επανασχεδιασμό και την απλοποίηση των διαδικασιών και, αφετέρου, στην προετοιμασία των υφιστάμενων Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αρχών, ώστε η λειτουργία των ΕΟΑ από 1η Ιουλίου 2024 να είναι αποτελεσματικότερη για τους πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προστίθεται, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών έχει καταρτιστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ολοκληρωμένο πλάνο με συνολικά 22 μέτρα και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι την 1η Ιουλίου 2024.
Το Υπουργείο αναφέρει ότι μεταξύ άλλων, διαφοροποιείται η διαδικασία διενέργειας των απαιτούμενων διαβουλεύσεων με υπηρεσίες (π.χ. ΑΗΚ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Τμήμα Δημοσίων Έργων), με ενσωμάτωση των απαιτήσεων ήδη από το στάδιο υποβολής της αίτησης και όχι κατά τη διάρκεια της εξέτασής της.
«Εκτιμάται ότι με αυτή την πρακτική, θα διευκολυνθεί σημαντικά η διαδικασία αδειοδότησης και θα μειωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων από την Πολεοδομική Αρχή», προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο δε της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται για μέγιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, προωθείται από 1/7/2024 η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σε όλους τους ΕΟΑ, για αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για όλα τα είδη των αναπτύξεων.
Προσθέτει πως με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία των πολιτών και επισπεύδονται τα χρονοδιαγράμματα εξέτασης των αιτήσεων.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ομάδα εργασίας των συναρμόδιων Τμημάτων έχει αρχίσει τη διαδικασία για εκπόνηση εγχειριδίου για την εφαρμογή κοινών εντύπων και διαδικασιών εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων από όλους τους ΕΟΑ, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιομορφία και να απαλείφονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που συχνά προκαλούν καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης.
«Στο εγχειρίδιο θα περιλαμβάνονται κι άλλες διαδικασίες για τις οποίες έχει αρμοδιότητα μια Πολεοδομική Αρχή, όπως εντοπισμό προβλημάτων στα Σχέδια Ανάπτυξης, συνεδρίες για επίλυση προβλημάτων σε Τοπικές Αρχές, κοκ», προσθέτει.
Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως μαζί με το ΕΤΕΚ «καταρτίζουν άμεσα πλάνο εκπαίδευσης τόσο των μελών του ΕΤΕΚ όσο και του προσωπικού που θα προσληφθεί το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει τους ΕΟΑ».
«Σκοπός είναι ο καταρτισμός και η εκπαίδευσή τους για την ορθή υποβολή και εξέταση αιτήσεων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση απόφασης λόγω υποβολής ελλιπών αιτήσεων», καταλήγει.
Πηγή: ΚΥΠΕ