Αναμονή συστήνουν οικονομολόγοι για εκτιμήσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης Ισραήλ – Χαμάς στην κυπριακή οικονομία, μέχρι να διαφανεί κατά πόσον θα έχει διάρκεια η σύρραξη.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης είπε ότι «η μεγάλη ερώτηση είναι πόσο θα διαρκέσει η σύρραξη για να εξαχθούν εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις».
«Οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ή αργά θα τελειώσει ο πόλεμος και αν θα έχει άλλες γεωπολιτικές επιπτώσεις στην γύρω περιοχή», υπογράμμισε και σημείωσε ότι για να εξαχθεί μια εκτίμηση τις επιπτώσεις χρειάζεται και ο πολιτικός επιστήμονας που θα σου θέσει το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προβεί κάποιος σε εκτίμηση.
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι σίγουρα θα επηρεαστεί ο τουρισμός που έρχεται από το Ισραήλ. «Έχουμε αρκετούς Εβραίους τουρίστες και σίγουρα η κατάσταση στο Ισραήλ θα επηρεάσει» τα ταξίδια τους, πρόσθεσε.
«Το μόνο καλό είναι ότι η κυπριακή οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα», υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη ότι σε περίπτωση διάρκειας του πολέμου τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι διάφορα γεωπολιτικά έργα στα οποία έχει εμπλακεί η Κύπρος όπως είναι μεταξύ άλλων η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ EuroAsia Interconnector.
«Πρέπει να αναμένουμε να δούμε την διάρκεια της σύρραξης, το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος και κατά πόσον θα υπάρξει ανάμιξη και άλλων χωρών στην σύρραξη (Λίβανος)», δήλωσε στο ΚΥΠΕ από την πλευρά του ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μάριος Χρίστου.
«Με δύο μέρες πόλεμο είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τις οικονομικές επιπτώσεις. Είναι πολύ γρήγορα να εξαγάγουμε συμπεράσματα για το πως πιθανό μακροχρόνια να μας επηρεάσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αναφερόμενος στις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Χρίστου είπε ότι αυτές μπορεί να χωριστούν σε δύο κατηγορίες (θετικές και αρνητικές).
Ανέφερε ότι η μία κατηγορία αφορά την ενδεχόμενη επέκταση των γενικών επιπτώσεων που θα έχει η παγκόσμια οικονομία, όπως για παράδειγμα η σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στην τιμή του πετρελαίου.
Πρόσθεσε ότι η άλλη κατηγορία επιπτώσεων αφορά την γειτνίαση της Κύπρου με το Ισραήλ κάτι που αρχικά μπορεί να έχει πιθανές θετικές επιπτώσεις αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι αρνητικές.
Ανέφερε ότι προς το παρόν οι επιπτώσεις είναι θετικές, υπό την έννοια ότι αυξήθηκε η κίνηση στην περιοχή και στην Κύπρο ειδικά με το ρόλο που έχει ως κόμβος στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αρκετοί Ευρωπαίοι που μένουν στο Ισραήλ θα μετακινηθούν στην Κύπρο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
«Είδαμε ακόμη και Ισραηλινούς να έρχονται στην Κύπρο και αεροπορικές εταιρίες που πετούν στο Ισραήλ να έρχονται στην Κύπρο για να αφήσουν τους επιβάτες τους», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι στο μέλλον μπορεί να δούμε και εταιρείες να μετακινούνται στην Κύπρο από το Ισραήλ στην περίπτωση που έχει η μεγάλη διάρκεια ο πόλεμος.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που γενικευθεί ο πόλεμος πιθανό να είμαστε σε περιοχή κινδύνου και κατ΄ επέκταση πιθανό να έχουμε επίπτωση στον τουρισμό».
Πηγή: ΚΥΠΕ