Business Tech
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τεχνητής νοημοσύνης
O φόβος και η αγωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ευρέως διαδεδομένα
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τεχνητής νοημοσύνης

Την αισιόδοξη διαβεβαίωση ότι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) είναι πολύ μεγαλύτερα από τις απειλές και το κακό που μπορεί να προκαλέσει έδωσε η συζήτηση με τίτλο «Rethinking Security: When Threats are Invisible», που διεξήχθη στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2023.

Όπως επεσήμανε ο συντονιστής της συζήτησης Steven Erlanger, επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής στην Ευρώπη των New York Times, ο φόβος και η αγωνία για την ΤΝ είναι ευρέως διαδεδομένα, ενώ βλέπουμε ότι «ένας μυστικός πόλεμος κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Παρουσιάζοντας το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις απειλές, η Nanna-Louise Linde, αντιπρόεδρος European Government Affairs της Microsoft, παρουσίασε τη δουλειά που κάνει η Microsoft για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Αναλύουμε καθημερινά περίπου 65 τρισεκατομμύρια σήματα, άρα έχουμε ανάλυση που δεν έχουν οι κυβερνήσεις. Είχαμε καταλάβει νωρίς ότι κάτι συμβαίνει και ενημερώσαμε την ουκρανική κυβέρνηση. Καθημερινά γίνονται 600 επιθέσεις σε εκατοντάδες φορείς στην Ουκρανία. Εμείς εντοπίσαμε μοτίβα και μπορούμε να εκτιμήσουμε πού θα γίνει επόμενη φυσική επίθεση. Επίσης, συνεργαζόμαστε με το Διεθνές Δικαστήριο και επεξεργαζόμαστε δορυφορικές εικόνες με τεχνητή νοημοσύνη για την στοιχειοθέτηση εγκλημάτων πολέμου. Αυτό που μάθαμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ότι η αμυντική τεχνολογία έχει κερδίσει κατά πολύ την επιθετική τεχνολογία».

«Είναι λάθος να ρωτάμε αν ο κόσμος ανησυχεί» σημείωσε ο Dr. Benedikt Franke, Αντιπρόεδρος και CEO του Munich Security Conference, που παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία:

  • το 78% των Ευρωπαίων πολιτών ανησυχεί πολύ για επιθέσεις εναντίον τους (είτε πρόκειται για απάτες και υφαρπαγή χρημάτων είτε για επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς)
  • το 96% των Ευρωπαίων πολιτών ανησυχεί για την ανικανότητα των κυβερνήσεων να τους προστατεύσουν και εμπιστεύεται περισσότεροι τις εταιρείες
  • το 60% των Ευρωπαίων πολιτών είναι καχύποπτο για το ρόλο των ΗΠΑ και ανησυχεί αν τα δεδομένα τους αποθηκεύονται εκτός Ευρώπης

«Χρειάζονται τρία πράγματα για την βελτίωση της κατάστασης» σημείωσε ο Β. Franke. «Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, καλύτερος συντονισμός των διατλαντικών συνεργασιών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας.»

Οι δύο ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη να εκπαιδευτεί το κοινό ώστε να μπορεί να εντοπίζει τις επιθέσεις και την παραπληροφόρηση.

Επίσης, η Nanna-Louise Linde σημείωσε την χρησιμότητα να υπάρξει μία «Συνθήκη της Γενεύης για τα Ψηφιακά» θέματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν κανόνες ασφαλείας σε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό».

Οι εκλογές και η ακροδεξιά

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι την επόμενη χρονιά πάνω από 2 δισεκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Συγκεκριμενοποιώντας τον προβληματισμό, ο Steven Erlanger ρώτησε αν υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης των ψηφοφόρων στη Γερμανία.

«Τα ποσοστά της ακροδεξιάς έχουν εκτοξευτεί» παραδέχθηκε ο Franke «και σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας φτάνουν στο 35%. Αυτό δε σημαίνει ότι το 35% είναι ναζί. Χρησιμοποιούν το θυμικό για να επηρεάσουν τους πολίτες. Οι περισσότεροι Γερμανοί συνειδητοποιούν ότι μπορεί να γίνουν στόχος χειραγώγησης με χρήση του συναισθήματος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζονται ως ουδέτερα είναι πιο επικίνδυνα για την άσκηση επιρροής».

Όπως σημείωσε η Nanna-Louise Linde, υπάρχουν τρεις τρόποι για την αντιμετώπιση των απειλών: η εκπαίδευση του κοινού, η νομοθεσία και οι τεχνολογικές λύσεις, όπως είναι για παράδειγμα το εργαλείο «wordmark» που έχει αναπτύξει η Microsoft και βοηθάει τον χρήστη να εξακριβώσει αν το περιεχόμενο είναι αυθεντικό ή αν έχει υποστεί αλλοίωση.«Το σίγουρο είναι ότι οι επιθέσεις έχουν στόχο τους απλούς ανθρώπους» σημείωσε. «Η απάντηση για την προστασία είναι καταρχάς η εκπαίδευση και επίσης οι τεχνικές λύσεις. Και πιστεύω ότι η ΤΝ θα αλλάξει σε αυτό τον τομέα τους όρους του παιχνιδιού (game changer). Αν αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ΤΝ για να εντοπίζουμε μοτίβα και να σηκώνουμε κόκκινες σημαίες όταν κάτι δεν πάει καλά, αυτό μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού».

Νέο Οπενχάιμερ

«Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα νέο Οπενχάιμερ» ανέφερε ο Franke σημειώνοντας ότι -όπως και η πυρηνική ενέργεια έχει θετικές και αρνητικές χρήσης- το ίδιο ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν μπορούμε να βάλουμε κανόνες στην τεχνολογία» σημείωσε «ωστόσο πρέπει να βάλουμε κανόνες στις εφαρμογές της. Τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαφώς περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

Επίσης, ο Franke σημείωσε ότι θα ήταν αποτελεσματικό να λαμβάνονται μέτρα εναντίον των κρατών που ανέχονται και φιλοξενούν τους εγκληματίες του διαδικτύου, χώρες όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα όπου λειτουργούν έδρες τρολ χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Linde υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Αφρικής και την ανάγκη να αναπτυχθούν εκεί η απαραίτητη νομοθεσία και δικλείδες ασφαλείας κατά του κυβερνοεγκλήματος και της παραπληροφόρησης.

Πηγή: ΟΤ.gr