Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με σημαντικά ενισχυμένους τζίρους «έτρεξαν» το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι κλάδοι των καταλυμάτων και της εστίασης, αντικατοπτρίζοντας το αυξημένο τουριστικό ρεύμα της τρέχουσας χρονιάς.
Συνολικά ο τζίρος των δύο κλάδων προσέγγισε τα 5 δισ. ευρώ με αύξηση 16,6% για τα καταλύματα και 9,1% για την εστίαση. Όμως η Μύκονος κινήθηκε σε ρηχά νερά καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης στο νησί παρουσίασε μείωση κατά 9,4% τον Ιούλιο.
Η πτώση στα νούμερα όσον αφορά τον τουρισμό φέτος, φάνηκε από νωρίς το καλοκαίρι. Ενδεικτική της υποτονικότητας στη Μύκονο είναι η πτώση σε ποσοστό 8,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης Μυκόνου, Ιωάννης Θεοχάρης, εκτίμησε ότι «τον Ιούνιο υπήρξαν απώλειες στον τζίρο της τάξεως του 10% – 15%» και πρόσθετε ότι η εικόνα αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι το νησί «στοχοποιήθηκε» λόγω των περιστατικών με τις πολεοδομικές παραβάσεις.
Ψυχολογία ακρίβειας
Παράλληλα, η ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο από τη γενικότερη ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον Ιωάννη Θεοχάρη, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη Μύκονο. «Ο τουρισμός είναι ψυχολογία» σχολίασε, προσθέτοντας ότι «ακόμη και τα υψηλά βαλάντια φέτος χτυπήθηκαν από τη ακρίβεια».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βίντεο που αναρτήθηκαν από ξένους επισκέπτες αλλά και μια σειρά δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο που φιλοξενούσαν καταγγελίες τουριστών, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για ένα γεύμα, συνέβαλαν στη δυσφήμηση του νησιού.
Πέραν της ακρίβειας και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, πεδίο σύγκρουσης στη Μύκονο ήταν και η ηχορύπανση από εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Κλιμάκια της Αστυνομίας πραγματοποιούσαν εντατικούς ελέγχους με τα ντεσιμπελόμετρα στα χέρια.
Πηγή: ΟΤ