Economy
Ο γαμπρός του Ερντογάν κάνει χρυσές δουλειές με τα τουρκικά ντρόουν
Η Baykar πραγματοποίησε το 82% των κερδών της από τις εξαγωγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες
Ο γαμπρός του Ερντογάν κάνει χρυσές δουλειές με τα τουρκικά ντρόουν

Καθώς η ελίτ ιπτάμενη ομάδα της Τουρκίας σχεδίαζε το μισοφέγγαρο και το αστέρι της τουρκικής σημαίας στον ουρανό της Άγκυρας, Τούρκοι στο έδαφος έτρεξαν να φωτογραφηθούν με τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ – τον άνθρωπο που αποκαλούν ήρωα ο οποίος πέτυχε να μετατρέψει τη χώρα του σε βασικό παγκόσμιο προμηθευτή φονικών drones.

Ο Μπαϊρακτάρ ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια στρατιωτική βάση της, η εταιρεία του, Baykar, παρουσίασε τη νέα γενιά μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης — που θα πετά γρηγορότερα και μακρύτερα, ενώ θα μπορέι να φέρει περισσότερα όπλα από τα υπάρχοντα.

Η νέα γενιά drones αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες φιλοδοξίες μιας εταιρείας που έχει γίνει ολοένα και πιο ισχυρή στο εξωτερικό αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα drones της, TB2, για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις επιτυγχάνοντας πολλά σημαντικά χτυπήματα.

Τα τελευταία χρόνια, η Baykar έχει γίνει βασικό μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να οικοδομήσει μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία με προϊόντα που κυμαίνονται από οπλισμένα drones μέχρι μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Όλα αυτά προορίζονται να στηρίξουν την ολοένα και πιο διεκδικητική εξωτερική πολιτική του σε μια περιοχή βυθισμένη σε συγκρούσεις. Αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πωλήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εξωτερικό έχουν επίσης αυξηθεί σταθερά, δίνοντας στην Τουρκία μεγαλύτερη πολιτική επιρροή πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στην αεροπορική βάση στα περίχωρα της Άγκυρας, ο Μπαϊρακτάρ, απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, εξέφρασε τις φιλοδοξίες να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της εταιρείας και τις διεθνείς πωλήσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ειδικό βάρος της Τουρκίας στο εξωτερικό. Η Baykar θα ξεκινήσει σύντομα τη μαζική παραγωγή τουλάχιστον ενός από τα δύο προηγμένα drones που θα απογειωθούν από το νεότευκτο μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, το TCG Anadolu. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να επεκτείνει το μερίδιό της σε αγορές από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία με τα υπάρχοντα μη επανδρωμένα οχήματα μάχης TB2 και Akinci καθώς και με τα πρόσφατα αναπτυγμένα TB3 και Kizilelma.

Τα νέα drones θα προκαλέσουν «έκρηξη» στη στρατιωτική επιρροή της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον πατέρα του και ελέγχεται από την οικογένειά του. Θα «επιτρέψουν στην Τουρκία να πραγματοποιεί επιτήρηση και να εντοπίζει επιθέσεις πάνω από περιοχές χάρη στην αύξηση του χρόνου πτήσης και της ακτίνας λειτουργίας της».

Η Baykar έχει δηλώσει ότι πουλά τη ναυαρχίδα της, το TB2, σε 31 χώρες. Αυτές οι πωλήσεις αφορούσαν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για ένα άλμα όταν πριν από τέσσερα χρόνια οι αγοραστές ήταν μόλις δύο χώρες.

«Οι πωλήσεις του TB-2 έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης ή SIPRI. «Η μία μετά την άλλη χώρα παραγγέλνει παρτίδες διαφόρων μεγεθών».

Η χρήση drones από την Τουρκία υπογραμμίζει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του πολέμου σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα συνέβαλαν καθοριστικά στον έλεγχο της κουρδικής εξέγερσης από την Άγκυρα του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά της χώρας, στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Σχετικά φθηνά στην κατασκευή και την ανάπτυξή τους, τα drones τα τελευταία χρόνια βοήθησαν στην αλλαγή των συγκρούσεων σε μέρη τόσο μακρινά όπως το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη, υπέρ των συμμάχων της Τουρκίας.

Ακόμη και πέρα από τη Μέση Ανατολή, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για χώρες που δραστηριοποιούνται εκτός ΝΑΤΟ ή δεν μπορούν να τα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους. Τα νέα drones θα αυξήσουν τη φήμη της Τουρκίας ως προμηθευτή υψηλής ποιότητας πολεμικής τεχνολογίας σε προσιτές τιμές, μια μοναδική θέση που κατέχει η Τουρκία μεταξύ μιας χούφτας χωρών που παράγουν εξελιγμένα drones, σύμφωνα με τον Fabian Hinz, εμπειρογνώμονα στον τομέα της άμυνας στο International Institute for Strategic. Σπουδές στο Λονδίνο.

«Ανεξάρτητα από το αν είστε σύμμαχος των ΗΠΑ ή έχετε προβλήματα με τις ΗΠΑ, μπορείτε να αγοράσετε [τουρκικά drones] σχεδόν χωρίς πολιτικό κόστος», είπε ο Hinz. «Η Τουρκία φαίνεται επίσης να είναι πιο ανοιχτή σε κάποια μεταφορά τεχνολογίας παραχωρώντας άδειες για τοπική παραγωγή drones, κάτι που άλλοι παραγωγοί είναι πολύ πιο απρόθυμοι να κάνουν».

Η εταιρεία πραγματοποίησε το 82% των κερδών της από τις εξαγωγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είπε ο Μπαϊρακτάρ, προσθέτοντας ότι η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά 50% τον περασμένο χρόνο.

Ο Μπαϊρακτάρ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κίνα παραμένουν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές drones στον κόσμο. Επίσης, οι προσφορές της Baykar δεν πλησιάζουν σε απόδοση τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που παράγονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Wezeman του SIPRI. Ωστόσο, τα drones της Τουρκίας πωλούνται σε ένα κλάσμα της τιμής στην οποία πωλείται ένα μαχητικό αεροσκάφος.

«Η άνοδος της Τουρκίας ως προμηθευτή οπλισμένων drones ήταν αξιοσημείωτη», είπε ο Wezeman. «Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι μέρος μιας ταχείας ανάπτυξης της τουρκικής βιομηχανίας όπλων, του ρόλου της Τουρκίας ως εξαγωγέα όπλων και μέρος των τουρκικών προσπαθειών να καταστεί περιφερειακή δύναμη».

Πηγή: ΟΤ.gr