Όπως γράφουν οι FT, το δωδεκάμηνο έως τον Μάρτιο του 2023, η αστυνομία ανέφερε 342.343 περιπτώσεις, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτός ο απολογισμός είναι, αναμφίβολα, ένα μικρό μερίδιο των συνολικών κλοπών καταστημάτων. Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής (BRC) προειδοποιεί ότι το έγκλημα στα καταστήματα «εκτινάσσεται στα ύψη σε ολόκληρη τη χώρα». Η Primark, μια φθηνή αλυσίδα μόδας, είπε ότι αυτόν τον μήνα οι κλοπές στα καταστήματα περιορίζουν τα κέρδη της. Η Dame Sharon White, πρόεδρος της John Lewis Partnership, το περιέγραψε ως «επιδημία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δεδομένα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αποκαλύπτουν ακριβώς ποιος κλέβει από τα καταστήματα, ούτε το γιατί. Συχνά κατηγορείται η κρίση κόστους ζωής, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι παίζει μόνο ένα μικρό ρόλο.
Η Ένωση Καταστημάτων Ψιλικών (ACS) που αντιπροσωπεύει 33.500 μικρά, τοπικά καταστήματα, λέει ότι οι περισσότεροι κλέφτες καταστημάτων είναι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες, συχνά με προβλήματα ναρκωτικών ή αλκοόλ.
Η Emmeline Taylor, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο City University, λέει ότι τέτοιοι κλέφτες μπορεί να κλέψουν κατά παραγγελία, αφού πρώτα λάβουν «μια λίστα αγορών» από μια εγκληματική συμμορία. Δημοφιλή είδη περιλαμβάνουν αλκοόλ, βρεφικά γάλατα, είδη ζαχαροπλαστικής και κρέας, τα οποία τα κλέβουν και τα πουλούν αλλού.
Σημειώνεται ότι μια αλλαγή του νόμου το 2014 μπορεί να έχει ενθαρρύνει τελικά τις συμμορίες να στρατολογούν κλέφτες καταστημάτων, ενώ δεν αποτρέπει αποτελεσματικά όσους επιθυμούν να κλάψουν κάτι για τον εαυτό τους. Η αλλαγή καθιστά την κλοπή αγαθών αξίας έως 200 στερλινών ως πλημμέλημα.
Πηγή: ΟΤ.gr