Το MSc Biotechnology του ΙΝΓΚ έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεργάτες του ΙΝΓΚ είναι: το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού, Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Εργαστήριο Πεπτιδικής Χημείας του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, η Γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ, η εταιρεία WTE Wassertechnik GmbH, το Οινοποιείο Ζαμπάρτας και ο Όμιλος Ζορπάς.
«Δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα το οποίο προσθέτει στην αποστολή της Σχολής για την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, αλλά και προς την έρευνα του Ινστιτούτου» ανέφερε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής και Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ, Καθ, Λεωνίδας Φυλακτού καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην τελετή υπογραφής μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα στο ΙΝΓΚ και τους συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς. Και συνέχισε: «Με την έναρξη του νέου μας μεταπτυχιακού ανοιγόμαστε για πρώτη φορά προς τα έξω. Είσαστε συνεργάτες-συνεταίροι σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει γενικότερα τη χώρα αφού η βιοτεχνολογία είναι ένας τομέας σχετικά υποανάπτυκτος στη χώρα μας, είναι οριζόντιας σημασίας, αφού δεν αφορά μόνο τον τομέα της υγείας αλλά και άλλους τομείς».
Η Κοσμήτορας, Καθ. Κυπρούλα Χριστοδούλου μίλησε για την εξωστρέφεια του Ινστιτούτου μέσα από το νέο πρόγραμμα όπου δημιουργήθηκαν συνέργειες με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και με τη βιομηχανία της χώρας. Η συντονίστρια του νέου προγράμματος στη Βιοτεχνολογία, Καθ. Χριστίνα Χριστοδούλου καλωσόρισε με την σειρά της τους νέους συνεργάτες, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη το νέο Πρόγραμμα της Βιοτεχνολογίας αναφέροντας: «μας χαρακτηρίζει όλους, σαν ομάδα ο ίδιος ενθουσιασμός η ίδια θέληση, να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην προώθηση της βιοτεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος».
Εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων και οργανισμών παρέστησαν/ συνυπέγραψαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής, Τάσος Χριστοφίδης, ο Καθηγητής Κυριάκος Φελέκκης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ. Μαρίνος Μάρκου Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, η κα. Κλεοπάτρα Ρουσούλη, Research and Development/ Quality Control Manager της εταιρείας Χαραλαμπίδης Κρίστης, ο κος, Marek Reiss Technical Manager της WTE Wassertechnik GmbH, ο κος. Μάρκος Ζαμπάρτας, Director της Winestories Ltd, και η κα. Pascale Bouzon, Quality & Systems Manager του Ομίλου ZΟΡΠΑΣ.
Εκπρόσωποι από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής μνημονίων, ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΙΝΓΚ.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Biotechnology ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 με την εισδοχή των πρώτων φοιτητών. Οι φοιτητές του προγράμματος Βιοτεχνολογίας θα έχουν το διπλό προνόμιο που συνδυάζει την εκπαίδευση σε μια ευρεία γκάμα εργαλείων Βιοτεχνολογίας, μαζί με την εφαρμογή τους σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, μέσα από τη διεξαγωγή της πτυχιακής εργασίας εντός των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου ή/και των συνεργατών του ΙΝΓΚ. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ευθυγραμμίζοντας τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας της Κύπρου, με στόχο να προετοιμάσει καταρτισμένους απόφοιτους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας έτοιμοι για άμεση εργοδότηση σε τομείς σημαντικούς για την οικονομία του τόπου. Εξίσου σημαντικό, οι πτυχιούχοι θα μπορούν επίσης να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία με διδακτορικές σπουδές.
Για το νέο πρόγραμμα Βιοτεχνολογίας, καθώς και για τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής (MSc/PhD), Ιατρικής Γενετικής (MSc/PhD), Νευροεπιστήμης (MSc/PhD) και Βιοιατρικής Έρευνας (MSc), μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Εκπαίδευσης www.cing.ac.cy/education