Ζητούν συγκεκριμένα, να υλοποιηθεί η συμφωνία του Αυγούστου του 2022, για την οποία άναψε το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία προνοεί ότι από τον Ιούλιο του 2024, το ποσοστό του αιγοπρόβειου γάλακτος για το χαλλούμι ΠΟΠ ανεβαίνει στο 50% συν.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι, όχι μόνο ζητούν από τα μεγάλα τυροκομεία, τους αγελαδοτρόφους και το υπουργείο Γεωργίας να σεβαστούν τα περσινά συμφωνηθέντα, όπως τονίζουν, αλλά και αντιτίθενται στο ενδεχόμενο νέας παράταση στην εφαρμογή της τελικής ποσόστωσης, αυτή τη φορά για μια πενταετία. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το ενδεχόμενο παράτασης τους βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς διαμαρτύρονται πως ο κλάδος τους έχει ήδη επηρεαστεί δραματικά και αν παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα η συνεισφορά της δικής τους παραγωγής στην ποσόστωση για το χαλλούμι ΠΟΠ, θα δεχθούν ανεπανόρθωτο πλήγμα.
Παρόλα αυτά, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, με δηλώσεις του στον Alpha, προετοίμασε για το ακριβώς αντίθετο σενάριο. «Επίκειται νέα παράταση στην εφαρμογή του ΠΟΠ για το χαλλούμι. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι θα δοθεί παράταση υλοποίησης του ποσοστού κατά πέντε χρόνια. Όταν λέω παράταση, δεν εννοώ μόνο για εμάς. Ο κανονισμός προβλέπει ότι η μεταβατική περίοδος θα ισχύει μετά την απόφαση και όχι με την υποβολή του φακέλου. Άρα θα έχουμε ακόμα πέντε χρόνια. Ο κανονισμός είναι υπό διαβούλευση και διαμόρφωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο λόγος που όλες οι ομάδες παραγωγής των αιγοπροβατοτρόφων αποφάσισαν να συζητήσουν στις 28 Σεπτεμβρίου και όχι νωρίτερα, σχετίζεται με το χρονικό διάστημα που ζήτησε ο υπουργός Γεωργίας ώστε να μιλήσει πρώτα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να είπε στον Πέτρο Ξενοφώντος να μην αποφασίσει ή ανακοινώσει οτιδήποτε, πριν συζητήσει μαζί του στις 26 του τρέχοντος μήνα.
Εάν οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν μείνουν ικανοποιημένοι από όσα θα τους πουν μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό, αλλά κρίνουν πως περνά η γραμμή τυροκόμων και αγελαδοτρόφων για διατήρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο 10%, τότε θα προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας και πολύ πιθανόν σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.