Είναι πια αναμφίβολο, ότι η αποτελεσματική διαχείριση του τμήματος του Α.Δ. διαδραματίζει ένα κρίσιμο, στρατηγικό και συνάμα πολυδιάστατο ρόλο σε κάθε οργανισμό, καθώς η αρχή αλλά και το τέλος ενός οργανισμού αποτελούν «οι άνθρωποί του», εξού και η συνολική επιτυχία και ανάπτυξη συνδέονται άρρηκτα με το Α.Δ. Κρατώντας αυτό ως δεδομένο, τότε ναι, οι εργαζόμενοι είναι η εταιρική ραχοκοκαλιά, και το τμήμα μας είναι υπεύθυνο για να διαχειρίζεται το σημαντικότερο «περιουσιακό» στοιχείο μιας εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση, της Μαρίνας Αγίας Νάπας.
Έτσι, τείνουμε να πιστεύουμε, ότι ένα στρατηγικά δομημένο τμήμα Α.Δ. δύναται να ενδυναμώνει τον εκάστοτε οργανισμό μέσα από την λειτουργία του, είτε γιατί μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση των εργαζομένων και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, είτε να μειώσει τη φθορά και το turnover, είτε ακόμη να προσελκύσει τους «καλύτερους» της αγοράς εργασίας – και πάει λέγοντας. Σίγουρα στη σύγχρονη επαγγελματική αγορά, ένα τμήμα Α.Δ. χρειάζεται να έχει ως πρώτιστο στόχο τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, και οφείλει να ξεφεύγει από τις τυπικές ενέργειες καθώς και να απομπλέκεται από τη γραφειοκρατία, ούτως ώστε μέσα από αποτελεσματικές πρακτικές, να οδηγήσει τον οργανισμό σε καλύτερες μέρες.
Ενώ σχετικά με το επενδυτικό κόστος, το ανθρώπινο δυναμικό απορροφά ένα μέρος του προϋπολογισμού μιας εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ως επένδυση και όχι ως απλή δαπάνη, για όλους τους παραπάνω λόγους. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ακριβές ποσοστό του προϋπολογισμού μιας εταιρείας που διατίθεται στο ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο παραμένει, συνήθως, ένα μέτριο ποσοστό σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά κόστη.
Όντως αυτό το φαινόμενο φαίνεται να μαστίζει σε παγκόσμιο επίπεδο την αγορά εργασίας, και ταλανίζει κάθε τμήμα Α.Δ., ανεξαρτήτως βιομηχανίας – συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας μας.
Τα αίτια φαίνεται πως είναι ένα συνονθύλευμα παραγόντων, με δύο να ξεχωρίζουν. Αφενός οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε κενά δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα να καθιστούν δυσκολότερη την εύρεση υποψηφιοτήτων οι οποίες να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογωσία, πέραν από τα κλασικά προσόντα. Αφετέρου το πέρασμα του covid-19 από τις ζωές μας φαίνεται να έχει διαφοροποιήσει τον ρου της επαγγελματικής εξέλιξης και ιστορίας. Και τι εννοούμε με αυτό; Οι υποψήφιοι πλέον, εστιάζουν σε παράγοντες όπως τα ευέλικτα ωράρια εργασίας, την υβριδική εργασία, την επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα. Ο μισθός δεν αποτελεί πλέον το βασικό πυλώνα της εξίσωσης.
Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να τροποποιηθούν τα πακέτα ωφελημάτων και να συμπεριλαμβάνονται όλα τα παραπάνω, αλλά και η επένδυση σε προγράμματα κατάρτισης, ώστε να συμβάλει στη γεφύρωση των προσφερόμενων δεξιοτήτων με των ζητούμενων.
Είναι πια αναμφίβολο, ότι στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο των επαγγελμάτων, η προσέλκυση και κυρίως η διατήρηση νέων ταλέντων αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, και συνάμα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της εταιρείας. Στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην προσέλκυση, όσο και στη διατήρηση αυτών των ταλέντων και ως εκ τούτου, έχουμε υιοθετήσει αρκετές σημαντικές πρακτικές.
Πρώτα από όλα, δίνεται έμφαση στα προγράμματα καθοδήγησης, κατά τα οποία οι νέοι και νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται στον οργανισμό, εκπαιδεύονται από τα παλιότερα στελέχη, έτσι ώστε να κατανοήσουν εκτός από τη φύση της δουλειάς, και τις πρακτικές που υιοθετούνται εσωτερικά στον οργανισμό για καλύτερη προσαρμογή και ένταξη. Ταυτόχρονα, πάγια πολιτική μας είναι ότι οι άνθρωποί μας έχουν τις ευκαιρίες της συνεχούς μάθησης, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε ότι ακολουθούν όλες τις εξελικτικές τάσεις της βιομηχανίας, κι αυτό λειτουργεί τόσο προς όφελος του οργανισμού μας, αλλά και προς τα ίδια τα άτομα, διότι ενισχύονται έμπρακτα οι δεξιότητες τους. Φυσικά, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο, εάν δε δινόταν η απαραίτητη έμφαση στα ανταγωνιστικά πακέτα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στις μέρες μας οι εργαζόμενοι έχουν ή καλύτερα έχουμε απαιτήσεις που ξεφεύγουν από τις απλές οικονομικές απολαβές. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, έχει δομηθεί εδώ στη Μαρίνα ένα ευέλικτο και ανταγωνιστικό εργασιακό πακέτο, με ποικιλία πλεονεκτημάτων, όπως είναι το ευέλικτο εργασιακό ωράριο, δικαίωμα υβριδικής εργασίας, καθημερινή μετακίνηση από άλλες επαρχίες προς την Αγία Νάπα, αλλά ακόμη και τη συμμετοχή σε σχέδια ασφάλισης.
Είναι πια δεδομένο, ότι η ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, αποτελεί μια από τις κρισιμότερες πτυχές της σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας και επηρεάζει σημαντικά τους εργαζομένους, και κατ’ επέκταση τους οργανισμούς.
Ως τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, αυτή είναι μια επιπλέον πρόκληση που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Συγκεκριμένα, όταν οι εργαζόμενοι μπορούν να επιτύχουν έναν υγιή συνδυασμό των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων με την προσωπική τους ζωή, είναι πιθανότερο να είναι αφοσιωμένοι, επικεντρωμένοι και παραγωγικοί στον τομέα εργασίας τους. Αυτή η ισορροπία βοηθά στη μείωση του στρες, προλαμβάνει την εξουθένωση και προωθεί τη συνολική ευημερία, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ικανοποίηση από την εργασία και η απόδοση. Ένας οργανισμός που δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, είναι πιθανότερο να διατηρήσει το ταλέντο, να μειώσει την απουσία από την εργασία και να προωθήσει ένα υγιές και ευχάριστο επαγγελματικό περιβάλλον, κι αυτή ακριβώς είναι η λογική που ακολουθείται από εμάς στη Μαρίνα Αγίας Νάπας.
Ας ξεκινήσουμε κρατώντας ως δεδομένο ότι ο ρόλος αυτών των δύο εννοιών είναι αμφίδρομος και κρίνεται απαραίτητος για να κρατηθεί ένας εργαζόμενος παραγωγικός, κινητοποιημένος και πρωτίστως παθιασμένος με τη δουλειά του, έτσι ώστε να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, να έχει έμπνευση για καινοτομία, να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για δουλειά, και ταυτόχρονα να μειώνεται η δυσαρέσκεια και η επιθυμία για αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης.
Την ίδια ώρα, η ανταμοιβή μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα πακέτο ωφελημάτων όπως είναι τα μπόνους, οι μισθολογικές αυξήσεις και οι προαγωγές, ενώ η αναγνώριση ίσως να είναι μια απλή καθημερινή επιβράβευση ή η δημόσια αναγνώριση των επιτευγμάτων. Σίγουρα, ούτε η ανταμοιβή αλλά ούτε η αναγνώριση ως ξεχωριστές πρακτικές μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί αποτελούν πρακτικές που αλληλοσυμπληρώνονται. Το δίδυμο ανταμοιβή – αναγνώριση στοχεύει στην ικανοποίηση και επαγγελματικής καταξίωση των εργαζομένων, έτσι ώστε οι προσωπικοί στόχοι να εξαργυρώνονται σε ομαδικούς στόχους. Αμοιβή και αναγνώριση είναι το δίδυμο σε μια σωστή στρατηγική κινήτρων για τους εργαζομένους.
Η δημιουργία κουλτούρας που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή και συνεχή ανάπτυξη κάθε εταιρείας. Η συνεργασία που προσφέρεται μέσα από την ομαδική εργασία προάγει την καινοτομία και την παραγωγικότητα, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, επιδιώκουμε συνεχώς όχι απλώς τη δημιουργία και την προώθηση, αλλά και την καθιέρωση μιας τέτοιας κουλτούρας και της προώθησης του ανοιχτού δίαυλου επικοινωνίας, μέσω της εφαρμογή διάφορων στρατηγικών.
Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να εκφράζουν τις ιδέες και τις απόψεις τους, απαλλαγμένοι από το φόβο της κριτικής ή ακόμη και της τιμωρίας. Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο οργανώνουμε τακτικές ομαδικές συναντήσεις των τμημάτων, με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής ιδεών αλλά και ανατροφοδότησης, διευκολύνοντας και ενδυναμώνοντας τον ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο.
Επιπρόσθετα, ενθαρρύνεται η συνέργεια των εργαζομένων από τα διάφορα τμήματα του οργανισμού κι η ευκαιρία για συνεργασία στην επίτευξη κοινών στόχων, όπως η υλοποίηση σημαντικών εταιρικών επιδιώξεων (πχ. κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος). Βέβαια, εξίσου ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζουν κι οι διευθυντές τμημάτων, καθώς και η συνολική εταιρική διαχείριση. Λόγω αυτού, οι εκάστοτε διευθυντές θα πρέπει καθοδηγούν την ομάδα τους μέσω παραδείγματος, συμμετέχοντας ενεργά σε ομαδικές συναντήσεις. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να επιβραβεύουν τις συμπεριφορές συνεργασίας τονίζοντας την αξία τους μέσα στον οργανισμό.
Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί διαχειρίζονται το εργατικό δυναμικό τους, παρουσιάζοντας τόσο ευκαιρίες όσο και εμπόδια, φέρνοντας σημαίνουσες αλλαγές και προκλήσεις στον τομέα τον δικό μας.
Αδιαμφισβήτητα, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η προσαρμογή στον ταχύ ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων, αφού καθώς εισάγονται οι νέες τεχνολογίες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να εξοπλίζονται με τις απαραίτητες δεξιότητες για την αποτελεσματική χρήση αυτών των εργαλείων. Αυτό απαιτεί τακτικά προγράμματα εκμάθησης και ανάπτυξης, τα οποία είναι χρονοβόρα και δαπανηρά για τους οργανισμούς.
Επιπλέον, η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε μετατόπιση των προσδοκιών των εργαζομένων. Με τη διαθεσιμότητα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας που επιτρέπει η τεχνολογία, οι εργαζόμενοι αναζητούν πλέον μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το τμήμα μας, χρειάζεται να εφευρίσκει τρόπους για να ικανοποιεί αυτές τις προσδοκίες και ανάγκες των υπαλλήλων, διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα παραγωγικότητας τους. Την ίδια ώρα, η αυτοματοποίηση πολλών ειδών εργασίας έχει εγείρει τεράστιες ανησυχίες σχετικά με την αναγκαιότητα των θέσεων εργασίας, καθώς πολλές αυτοματοποιούνται. Επομένως, ο ρόλος μας ως επικεφαλής του τμήματος Α.Δ. είναι να επαναπροσδιορίσουμε όπου χρειάζεται τους ρόλους και τις ευθύνες εργασίας, για να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν αφοσιωμένοι και πολύτιμοι συνεισφέροντάς εντός των οργανισμών.
Η τεχνολογική «έκρηξη» προσφέρει τόσο υποσχέσεις όσο και κινδύνους για τις επιχειρήσεις, αφού στην πραγματικότητα. Η επιτυχία όμως θα εξαρτηθεί από την ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμοστεί, να επενδύσει στην τεχνολογία με στρατηγικό τρόπο, να αντιμετωπίσει τις σχετικές προκλήσεις και να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη με ευθύνη για να προωθήσει την ανάπτυξη και τον ανταγωνιστικό πλεονασμό.
Οι εταιρείες, είναι σημαντικό για αρχή να αναγνωρίσουν τους μεμονωμένους τομείς των διεργασιών τους όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσθέσει αξία και να την ενσωματώσουν με φειδώ και σύνεση, χωρίς να ξεφύγουν από τους ηθικούς φραγμούς που έχουν διαχρονικά χτίσει, μιας και θα μπορούσαμε να πούμε πως βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο για τη χρήση της. Καταληκτικό σχόλιο, είναι ότι επιβάλλεται όλοι οι επαγγελματίες, να έχουν υπόψη ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στάδιο ωρίμανσης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο φόβος της αντικατάστασής από την τεχνολογία είναι μια διαδεδομένη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων εδώ και δεκαετίες. Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένοι ρόλοι εργασίας μπορούν να αυτοματοποιηθούν, η ιστορία έχει δείξει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις συχνά δημιουργούν νέες ευκαιρίες και βιομηχανίες. Αντί να αντικαθιστά πλήρως τους εργαζόμενους, η τεχνολογία τείνει να αυξάνει τις δυνατότητές τους και να βελτιώνει την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, η εισαγωγή των υπολογιστών έφερε επανάσταση στην εργασία γραφείου, αλλά δεν κατέστησε τους βοηθούς και τις γραμματείες αχρείαστους. Αντ' αυτού, τους επέτρεψε να επικεντρωθούν σε πιο περίπλοκα καθήκοντα.
Για να μετριάσουν αυτές τις ανησυχίες και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται απερίσπαστοι και να είναι πιο αποτελεσματικοί, οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση. Θα πρέπει να επενδύσουν σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων που εξοπλίζουν τους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Επιπλέον, η προώθηση μιας κουλτούρας συνεχούς μάθησης εντός του οργανισμού θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της εργασίας.
Με τρόπους σαν κι αυτούς, μπορεί να διασφαλιστεί ότι το εργατικό δυναμικό παραμένει αφοσιωμένο, παραγωγικό και κυρίως προετοιμασμένο για το εξελισσόμενο τοπίο που διαμορφώνεται από την τεχνολογία.
Αναμφισβήτητα, απαιτείται μια συνδυασμένη γνώση τεχνικών και μη τεχνικών δεξιοτήτων, με την ηθική διαχείριση να κρίνεται ως μια από τις επικρατέστερες «δεξιότητες». Στο δικό μας τομέα, όπου ο εργαζόμενος είναι η κύρια μας έγνοια, η υπεύθυνη, συνετή και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κι η κατανόηση των αρχών και σχετικών νομοθεσιών, τίθενται ως το ουσιαστικότερο skill. Σε ένα όμως ευρύτερο πλαίσιο, η γνώση προγραμματισμού, data analysis, machine learning και cloud computing είναι η αρχή για την τεχνική κατάκτηση του τομέα του AI.
Ο κόσμος των επιχειρήσεων, έχει υποστεί μεγάλες και σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, κι η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αναμφίβολα επιφέρει αντίκτυπο στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των παραδοσιακών και ψηφιακών μέσων. Παρόλα αυτά, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας και για ένα τόσο πολυδιάστατο έργο με τους τόσους διαφορετικούς πυλώνες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται ένα 360° διαφημιστικό στυλ, αναγνωρίζοντας ότι το ακροατήριο μας επηρεάζεται μέσα από πολλά σημεία επαφής, τόσο online όσο και offline.
Τα Boussias Awards, γνωστά για την αναγνώριση της αριστείας σε διάφορους κλάδους, απένειμαν πρόσφατα μια σημαντική τιμή στην εταιρεία μας και στην κατηγορία του Ανθρώπινου Δυναμικού. Αποτελεί για εμάς μια επικύρωση των αδιάκοπων προσπαθειών μας για την προώθηση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι δίνουμε προτεραιότητα στην επένδυση, στην ανάπτυξη και την ευημερία των εργαζομένων μας, η οποία τελικά μεταφράζεται σε βελτιωμένη παραγωγικότητα και επιχειρηματική επιτυχία. Αυτή η αναγνώριση έχει αναμφίβολα αναβαθμίσει τη θέση μας στον κλάδο και έφερε τεράστια υπερηφάνεια, τόσο στην εταιρεία όσο και στο τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού.