Από εκεί άρχισε την ομιλία του στέλνοντας το μήνυμα πως «ό,τι χάσαμε, πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί, καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους».
«Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού, ποσότητα που για να εκβάλλει ο Δούναβης θα ήθελε 15 μέρες. Είδα τις δύο όψεις του κράτους: τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη μετάθεση ευθυνών. Είδα συντονισμό, οργάνωση και ηρωισμό που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «συγκροτείται οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας που στόχο θα έχει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων. Πρέπει να εισηγηθούμε και να υλοποιήσουμε έργα στον τομέα της άρδευσης. Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της».
Για να προσθέσει: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων. Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημοσίως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ξεχωρίζουν το ξεπάγωμα των τριετιών, η αύξηση των αμοιβών στο δημόσιο κατά 10,5% αλλά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο. Ανακοίνωσε, επίσης, αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο και καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με βασικότερα τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών 450.000 επιχειρήσεων με τα POS και τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.