Όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, μιλώντας στο φεστιβάλ χαλλουμιού και τραχανά, στο Μένοικο, «η ποιότητα του παραδοσιακού μας προϊόντος, όπως αναφέρεται και στις προδιαγραφές καταχώρησης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Αδιαμφισβήτητα, η διαφύλαξη της ποιότητας και της αξίας του χαλλουμιού απαιτεί συλλογική προσπάθεια από τους παραγωγούς του και από τους παραγωγούς του γάλακτος».
Λέγοντας πως αναγνωρίζεται η πολύτιμη συνεισφορά και οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας στην Κύπρο, πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της κοινής αγροτικής πολιτικής 2023-2027, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την παροχή στήριξης και επιπλέον κινήτρων στους αιγοπροβατοτρόφους μας», αναφερόμενος σε σειρά κινήτρων για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μονάδων.