Κατά τη διάρκεια της ινδικής Προεδρίας της G20, αυτό μεταφράστηκε σε έκκληση για μια ανθρωποκεντρική πρόοδο. Ως “Μία Γη”, ερχόμαστε μαζί για να γαλουχήσουμε τον πλανήτη μας. Ως “Μία Οικογένεια”, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον στην επιδίωξη της ανάπτυξης. Και προχωράμε μαζί προς ένα κοινό μέλλον, “Ένα Μέλλον”, που είναι μια αναμφισβήτητη αλήθεια σε αυτούς τους διασυνδεδεμένους καιρούς.
Η παγκόσμια τάξη μετά την πανδημία είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι πριν από αυτήν. Μεταξύ άλλων υπάρχουν τρεις σημαντικές αλλαγές. Πρώτον, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται μια μετάβαση από μια θεώρηση του κόσμου με επίκεντρο το ΑΕΠ σε μια πιο ανθρωποκεντρική άποψη.
Δεύτερον, ο κόσμος αναγνωρίζει τη σημασία της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Τρίτον, υπάρχει μια συλλογική έκκληση για τόνωση της πολυμέρειας μέσω της μεταρρύθμισης των παγκόσμιων θεσμών. Η Προεδρία μας της G20 έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές.
Τον Δεκέμβριο του 2022, όταν αναλάβαμε την Προεδρία από την Ινδονησία, είχα γράψει ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από την G20. Αυτό ήταν ιδιαίτερα απαραίτητο στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των περιθωριοποιημένων φιλοδοξιών των αναπτυσσόμενων χωρών, του παγκόσμιου Νότου και της Αφρικής.
Η Σύνοδος Κορυφής της Φωνής του Παγκόσμιου Νότου, τον Ιανουάριο του 2023, στην οποία συμμετείχαν 125 χώρες, ήταν μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες υπό την Προεδρία μας, μια σημαντική άσκηση για τη συγκέντρωση εισροών και ιδεών από τον Παγκόσμιο Νότο. Επιπλέον, η Προεδρία μας όχι μόνο είδε τη μεγαλύτερη συμμετοχή αφρικανικών χωρών, αλλά πίεσε επίσης για την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης ως μόνιμου μέλους της G20.
Ένας διασυνδεδεμένος κόσμος σημαίνει ότι οι προκλήσεις μας σε όλους τους τομείς είναι αλληλένδετες. Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της Ατζέντας του 2030 και πολλοί σημειώνουν με μεγάλη ανησυχία ότι η πρόοδος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκεται εκτός τροχιάς. Το σχέδιο δράσης της G20 2023 για την επιτάχυνση της προόδου στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης θα ηγηθεί της μελλοντικής κατεύθυνσης της G20 προς την εφαρμογή τους. Στην Ινδία, η συμβίωση σε αρμονία με τη φύση είναι κανόνας από την αρχαιότητα και συνεισφέρουμε το μερίδιό μας στη δράση για το κλίμα ακόμη και στη σύγχρονη εποχή.
Πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και η δράση για το κλίμα πρέπει να είναι μια συμπληρωματική επιδίωξη. Οι φιλοδοξίες για πράσινες πρωτοβουλίες πρέπει να συνδυαστούν με δράσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος και τη μεταφορά τεχνολογίας.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούμε από μια καθαρά περιοριστική στάση για το τι δεν πρέπει να γίνει, σε μια πιο εποικοδομητική στάση που θα επικεντρώνεται στο τι μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι Αρχές Υψηλού Επιπέδου Chennai για μια βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία επικεντρώνονται στη διατήρηση της υγείας των ωκεανών μας. Ένα παγκόσμιο οικοσύστημα για καθαρό, οικολογικό υδρογόνο θα προκύψει από την Προεδρία μας, μαζί με ένα Κέντρο Καινοτομίας Οικολογικού Υδρογόνου.
Το 2015, ξεκινήσαμε τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία. Σήμερα, μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας Βιοκαυσίμων, θα υποστηρίξουμε τις ενεργειακές μεταβάσεις σε αρμονία με τα οφέλη μιας κυκλικής οικονομίας. Ο εκδημοκρατισμός της δράσης για το κλίμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί ώθηση στο κίνημα.
Ακριβώς όπως τα άτομα λαμβάνουν καθημερινές αποφάσεις με βάση τη μακροπρόθεσμη υγεία τους, ‘έτσι μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τον τρόπο ζωής τους με βάση τον αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία του πλανήτη. Ακριβώς όπως η γιόγκα έγινε ένα παγκόσμιο μαζικό κίνημα για την ευεξία, έχουμε επίσης μυήσει τον κόσμο στον Τρόπο Ζωής για ένα Βιώσιμο Περιβάλλον (Lifestyle for Sustainable Environment ή LiFE).
Λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας. Το κεχρί μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, ενώ παράλληλα ενισχύει την κλιματικά έξυπνη γεωργία. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτος Κεχριών, μεταφέραμε τα κεχρί στα πιάτα όλου του κόσμου. Οι Αρχές Υψηλού Επιπέδου του Deccan για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή είναι επίσης χρήσιμες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τεχνολογία μπορεί μεν να μεταμορφώνει αλλά πρέπει επίσης να γίνει περιεκτική. Στο παρελθόν, τα οφέλη της τεχνολογικής προόδου δεν είχαν ωφελήσει εξίσου όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Η Ινδία, τα τελευταία χρόνια, έχει δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για να περιορίσει τις ανισότητες, αντί να τις διευρύνει.
Για παράδειγμα, τα δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που παραμένουν χωρίς τράπεζες ή στερούνται ψηφιακής ταυτότητας, μπορούν να συμπεριληφθούν οικονομικά μέσω της Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής (DPI). Οι λύσεις που δημιουργήσαμε χρησιμοποιώντας τη DPI έχουν πλέον αναγνωριστεί παγκοσμίως. Τώρα, μέσω της G20, θα βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν, να δημιουργήσουν και να κλιμακώσουν τη DPI για να απελευθερώσουν τη δύναμη της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
Το ότι η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του πλανήτη δεν είναι τυχαίο. Οι απλές, επεκτάσιμες και βιώσιμες λύσεις μας, έχουν δώσει τη δυνατότητα στους ευάλωτους και τους περιθωριοποιημένους να ηγηθούν της αναπτυξιακής μας ιστορίας. Από το διάστημα μέχρι τον αθλητισμό, την οικονομία μέχρι την επιχειρηματικότητα, οι γυναίκες της Ινδίας έχουν πρωτοστατήσει σε διάφορους τομείς και έχουν μετατοπίσει την αφήγηση από την ανάπτυξη των γυναικών στην ανάπτυξη που καθοδηγείται από γυναίκες. Η ινδική Προεδρία της G20 εργάζεται για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων, τη μείωση του χάσματος συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και την παροχή διευρυμένου ρόλου για τις γυναίκες στην ηγεσία και τη λήψη αποφάσεων.
Για την Ινδία, η Προεδρία της G20 δεν είναι απλά μια διπλωματική προσπάθεια υψηλού επιπέδου. Ως Μητέρα της Δημοκρατίας και πρότυπο διαφορετικότητας, ανοίξαμε τις πόρτες αυτής της εμπειρίας στον κόσμο. Σήμερα, η επίτευξη στόχων σε μεγάλη κλίμακα είναι μια ιδιότητα που συνδέεται με την Ινδία και η Προεδρία της G20 δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει γίνει ένα κίνημα που καθοδηγείται από τους ανθρώπους. Πάνω από 200 συναντήσεις θα έχουν οργανωθεί σε 60 πόλεις της Ινδίας σε όλο το μήκος και το πλάτος της χώρας, φιλοξενώντας σχεδόν 100.000 αντιπροσώπους από 125 χώρες μέχρι το τέλος της θητείας μας. Καμία Προεδρία δεν περιλάμβανε ποτέ μια τόσο τεράστια και ποικιλόμορφη γεωγραφική έκταση.
Είναι ένα πράγμα να ακούς για τα δημογραφικά, τη δημοκρατία, την ποικιλομορφία και την ανάπτυξη της Ινδίας από κάποιον τρίτο και είναι τελείως διαφορετικό να τα ζεις από πρώτο χέρι. Είμαι βέβαιος ότι οι εκπρόσωποί μας της G20 θα το εγγυηθούν. Η ινδική Προεδρία προσπαθεί να γεφυρώσει τους διαχωρισμούς, να διαλύσει τα εμπόδια και να σπείρει σπόρους συνεργασίας που τρέφουν έναν κόσμο όπου η ενότητα υπερισχύει της διχόνοιας, όπου το κοινό πεπρωμένο επισκιάζει την απομόνωση.
Ως Προεδρία της G20, είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε το παγκόσμιο τραπέζι μεγαλύτερο, διασφαλίζοντας ότι κάθε φωνή θα ακούγεται και κάθε χώρα θα συνεισφέρει. Είμαι βέβαιος ότι αποδείξαμε τη δέσμευσή μας με ενέργειες και αποτελέσματα.
Narendra Modi, πρωθυπουργός της Ινδίας