Economy
Εμπορικός διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης μέσω Ισραήλ
Ιστορική ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των G20
Εμπορικός διάδρομος Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης μέσω Ισραήλ
Στο πλαίσιο της συνόδου των G20, στο Νέο Δελχί, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία εμπορικού διαδρόμου, στο πλαίσιο του οποίου θα συνδεθεί η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη με μία ποικιλία υποδομών.

Μεταξύ των οποίων και την κατασκευή σιδηροδρόμου που θα συνδέσει τον Περσικό Κόλπο και τη Μεσόγειο, διασχίζοντας τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και θα καταλήγει στις ισραηλινές μεσογειακές ακτές.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «μία συμφωνία τεράστιας σημασίας». Το νέο αυτό project χαιρέτισε ο οικοδεσπότης της διάσκεψης των G20, Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο σχεδιασμός κοινών επιδιώξεων και οραμάτων αποτελεί εγγύηση ότι ο νέος εμπορικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα καταστεί κοινός φάρος συνεργασίας, καινοτομίας και συλλογικής προόδου».

Με τον ίδιο ενθουσιασμό χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο νέο εμπορικό διάδρομο ως «ιστορική εξέλιξη» και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Αναφερόμενη ειδικότερα στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Περσικού Κόλπου και Μεσογείου μίλησε για μια ευκαιρία «να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40%».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, διευκρίνισε ότι «η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Κόλπου-Μεσογείου που θα διασχίζει εδάφη της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ δεν προλέγει απαραίτητα ότι επίκειται εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών», τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σημαντικό πως το Ισραήλ θα συμμετέχει σε αυτόν τον σχεδιασμό». Σημείωσε ότι πέραν της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από ισραηλινής πλευράς, δημοσιεύματα κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου είχαν επαναφέρει στην επικαιρότητα παλαιότερες σκέψεις σιδηροδρομικής σύνδεσης των ισραηλινών μεσογειακών ακτών με τον Περσικό Κόλπο και κυρίως με τη Σαουδική Αραβία, συνδέοντας αυτό το σενάριο με την έντονη φημολογία που φέρει το Ριάντ να εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός νέου στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Μπάιντεν
  • G20
  • Μέση Ανατολή
  • Ινδία
  • Ισραήλ
  • Ευρωπαϊκή Ένωση