Γι’ αυτό τον λόγο ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα, ηλεκτρικά οχήματα και τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης ζητά κοινή προσπάθεια της Ευρώπης προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ισχυροποιηθούν όλες οι χώρες της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα.
Η Γαλλία πρέπει να ξοδεύει 66 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2030 για να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της, λέει νέα έκθεση κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου που παρουσίασε το Euractiv.
«Πάγος» στις τιμές 5.000 προϊόντων
Όσον αφορά τις κοινές προσπάθειες ως ΕΕ, ο Μακρόν λέει ότι «Πρέπει να ενεργούμε ως Ευρωπαίοι. Η ιδέα μιας ευρωπαϊκής δύναμης θεωρήθηκε ως γαλλική μόδα μόλις πριν από πέντε χρόνια». Με αυτά εννοεί λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την παραγωγική, στρατιωτική και γεωπολιτική της δύναμη, αφού οι κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις στο κλίμα, την άμυνα και την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται στο επίκεντρο του επερχόμενου ευρωπαϊκού εγχειρήματος, όπως αναφέρει.
«Υπερασπίζομαι μια ιδέα οικολογίας που απαιτεί πρόοδο, έργα, κοινή λογική και λύσεις εντός του πεδίου της επιστημονικής ανάλυσης», έχει πει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. «Η Ευρώπη έχει μια επιλογή: Μπορεί να είναι μια θαυμάσια αγορά για πλούσιους καταναλωτές που υποστηρίζονται από δημόσια χρηματοδότηση που θα αποκτούν Netflix, λίγο ChatGPT, μερικά κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακούς συλλέκτες μαζί με την αμερικανική ψηφιακή τεχνολογία ή μπορεί να κατασκευάσει στο έδαφος της ηλεκτρικά οχήματα και να γίνει μέτοχος της τεχνητής νοημοσύνης», ήταν τα λόγια του Μακρόν.
Πατάει γκάζι το υπουργείο Οικονομικών
Τη φιλοδοξία να γίνει η Γαλλία ένα από τα κορυφαία πράσινα έθνη στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η αύξηση των επενδύσεων στην πράσινη βιομηχανία θα είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της χώρας, διατηρώντας ταυτόχρονα υπό έλεγχο τις δημόσιες δαπάνες.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε γαλλικές βιομηχανίες ο Λεμέρ έθεσε σειρά από οικονομικές προτεραιότητες που είναι απαραίτητες τόσο για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών όσο και για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στα πλαίσια των προσπαθειών για καθαρές συνολικά εκπομπές άνθρακα.
Επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο της χώρας για την «Πράσινη βιομηχανία» θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο θα υποστηρίξει τη δημιουργία νέων επενδύσεων στους τομείς του πράσινου υδρογόνου, των μπαταριών, της αιολικής ενέργειας, των αντλιών θερμότητας και των ηλιακών συλλεκτών, καθώς και τη θέσπιση μέτρων για τη μείωση εκπομπών άνθρακα από υπάρχουσες εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων μέσω ειδικής πίστωσης φόρου 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Euraktiv.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η γαλλική οικονομία το τελευταίο διάστημα είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτήν της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας και ότι δημιουργήθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Οι οικονομικές προκλήσεις
Η Γαλλία έχει χρέος 111% του ΑΕΠ, σε σχέση με μέσο όρο της ζώνης του ευρώ 92%. Το έλλειμμα βρίσκεται επίσης στο 4,7% του ΑΕΠ, πάνω από το όριο του 3% που καθορίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ.
Η μείωση των επιπέδων χρέους είναι η κορυφαία προτεραιότητα του ΛεΜέρ με στόχο αυτά να υποχωρήσουν στο 108% έως το 2027. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε περικοπές δημοσίων δαπανών αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένου φρένου σε επιδοτήσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες είχαν εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ίδιος ανακοίνωσε επιπλέον την κατάργηση φορολογικής απαλλαγής που ενεργοποιείται κατά την αγορά ακινήτων με αποκλειστικό σκοπό την ενοικίαση.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος