Σε νέο χαμηλό διετίας υποχώρησε τον Αύγουστο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, αντιστρέφοντας την αύξησηπου είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα, καθώς η μείωση στα περισσότερα είδη διατροφής αντιστάθμισε τις αυξήσεις για το ρύζι και τη ζάχαρη, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πιο εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 121,4 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 124,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού.
Σε χαμηλό διετίας
Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 και επίσης 24% κάτω από το ιστορικό υψηλό που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πτώση του συνολικού δείκτη αντανακλά τη μείωση των τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτικά έλαια, το κρέας και τα δημητριακά, παρά το άλμα του δείκτη αναφοράς του FAO για το ρύζι σε υψηλό 15 ετών μετά τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας.
Ο δείκτης δημητριακών του FAO υποχώρησε κατά 0,7% από τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν εν όψει των συγκομιδών στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ο αραβόσιτος (καλαμπόκι) υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών, πιεζόμενος από τη σοδειά ρεκόρ της Βραζιλίας και την επερχόμενη συγκομιδή στις ΗΠΑ.
To ρύζι
Αντίθετα, ο δείκτης ρυζιού του οργανισμού αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η απόφαση της Ινδίας τον Ιούλιο να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού Indica διέκοψε το εμπόριο σε μια περίοδο περιορισμένης διαθεσιμότητας ενόψει της νέας σοδειάς.
Ο δείκτης ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 1,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, τοποθετώντας τον 34% πάνω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, υποστηριζόμενος από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο στην παγκόσμια παραγωγή.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 3,1% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησαν κατά 4%, όγδοη συνεχόμενη μηνιαία πτώση που αντανακλά την άφθονη προσφορά στην Ωκεανία και τις βραδύτερες κινεζικές εισαγωγές.
Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος θα ανέλθει σε 2,815 δισεκατομμύρια τόνους, ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εκτίμηση των 2,819 δισεκατομμυρίων τόνων.
Η τελευταία πρόβλεψη ήταν ωστόσο αυξημένη κατά 0,9% σε σχέση με το 2022 και αντιστοιχούσε στην παραγωγή ρεκόρ του 2021.
Πηγή: ΟΤ.gr