Economy
Το Κέιμπριτζ περνάει την Οξφόρδη στη δημιουργία θέσεων εργασίας
Οι ελίτ πανεπιστημιακές πόλεις παρέχουν ένα προσχέδιο ανάπτυξης στην «οικονομία της γνώσης».
Το Κέιμπριτζ περνάει την Οξφόρδη στη δημιουργία θέσεων εργασίας

Το Κέιμπριτζ πήρε αποφασιστικό προβάδισμα έναντι της ανταγωνιστικής Οξφόρδης στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για άλλες πόλεις που επιδιώκουν να αναπαράγουν το έργο που προσφέρουν οι δύο κορυφαίες πανεπιστημιακές πόλεις της Βρετανίας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Με τους φοιτητές να επιστρέφουν στις τάξεις αυτόν τον μήνα, η αντιπαλότητα οκτώ αιώνων μεταξύ των παλαιότερων πανεπιστημίων της Βρετανίας εντείνεται. Τα δεδομένα από το Reed Recruitment, που αναλύθηκαν από το Bloomberg, δείχνουν ότι το Κέιμπριτζ έχει το προβάδισμα έναντι της Οξφόρδης όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας ανά εργαζόμενο.

Και τα δύο ιδρύματα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο σε όλη την Αγγλία, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σούνακ θα μπορούσε να μάθει πολλά από τα εκπαιδευτικά κέντρα ώστε να προσφέρει ανάπτυξη μέσω μιας «οικονομίας της γνώσης» εγκαίρως για τις γενικές εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος. Εμπειρογνώμονες και επενδυτές στον τομέα της απασχόλησης προειδοποιούν ότι το Brexit, οι αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές, η έλλειψη δημόσιων επενδύσεων και τα κίνητρα για νεοσύστατες επιχειρήσεις στο εξωτερικό κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν την επιτυχία των δύο μεγαλύτερων κόμβων καινοτομίας και μάθησης της Βρετανίας.

Η ελκυστικότητα του Όξμπριτζ

Για τους εργαζόμενους που αναζητούν δουλειά, το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη είναι συνήθως αξιόπιστα κυνηγότοπα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Τα δεδομένα της Reed δείχνουν ότι ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανά 10.000 εργαζομένους στην Οξφόρδη ήταν συνήθως περίπου 140% υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ στο Cambridge εκτείνεται στο 270%.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, και οι δύο πανεπιστημιακές πόλεις έχουν σημειώσει σημαντική μείωση στις αγγελίες θέσεων εργασίας τον τελευταίο χρόνο με μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση.

Όσον αφορά τους προσφερόμενους μισθούς, η εικόνα διαφέρει ελαφρώς. Οι θέσεις στο Κέμπριτζ έχουν συνήθως μισθό που είναι μερικές χιλιάδες λίρες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Το μισθολογικό πλεονέκτημα της Οξφόρδης ήταν λιγότερο συνεπές, προσεγγίζοντας πρόσφατα το Cambridge μετά από υστέρηση μερικών χρόνων.

Εταιρικοί κολοσσοί όπως η GSK Plc, η AstraZeneca Plc και η BMW AG επέλεξαν να εντοπίσουν μεγάλα ερευνητικά κέντρα και εργοστάσια στην Οξφόρδη και το Κέiμπριτζ, εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο που ρέει από τα διάσημα πανεπιστήμιά τους και την κοντινή απόσταση και των δύο από το Λονδίνο.

Στην Οξφόρδη, “βλέπουμε ορισμένα διεθνή ιδρύματα που θέλουν να εγκατασταθούν επειδή θέλουν να είναι μέρος του οικοσυστήματος εδώ”, ανέφερε στο Bloomberg η Άννα Στρόνγκμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της Oxford University Development, μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ του πανεπιστημίου και του επενδυτή συντάξεων Legal & General Group Plc για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων στην πόλη.

Δεν είναι μόνο καθιερωμένες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο Όξμπριτζ, όπως είναι συλλογικά γνωστά τα δύο πανεπιστήμια. Και τα δύο βρίσκονται υπό πίεση να εμπορευματοποιήσουν την έρευνα που αναπτύσσουν και τώρα δημιουργούν νεοσύστατες εταιρείες — η Οξφόρδη ξεπερνά ελαφρώς τον αντίπαλό της.

Μια έκθεση από την εταιρεία δεδομένων Beauhurst νωρίτερα φέτος βρήκε ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν υπεύθυνο για 205 spin-outs από το 2011, στην κορυφή του πίνακα και μπροστά από τα 145 που προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο Τζόναθαν Χαρτ-Σμιθ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας τεχνικών προσλήψεων CK Group, είπε ότι και οι δύο πόλεις είναι πολύ καλές στο να ενθαρρύνουν ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει κάποια πνευματική ιδιοκτησία στο διδακτορικό τους. Ο ίδιος τόνισε ότι το πρώτο μέρος στο οποίο πηγαίνουν είναι οι καθηγητές ή τα τμήματα που ήδη γνωρίζουν για να βρουν νέο προσωπικό.

Η επιχειρηματικότητα που εκτρέφουν τα πανεπιστήμια φαίνεται να είναι «κολλητική». Εταιρείες αναπτύχθηκαν ως μέρος του οικοσυστήματος, αλλά χωρίς να έχουν προέλθει απευθείας από το πανεπιστήμιο σύμφωνα με στέλεχος του επιχειρηματικού ομίλου Cambridge Ahead.

Η επιτυχία της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ δεν οφείλεται μόνο στα πανεπιστήμια. Τα κίνητρα για καινοτομία, η δημιουργία επιχειρηματικών ομάδων και η ενθάρρυνση νέων επιχειρήσεων έχουν παίξει κρίσιμους ρόλους.

Αυτό το πολύβουο φυτώριο προσελκύει περισσότερες επενδύσεις στις πόλεις. Η Legal & General έχει επενδύσει σε μια σειρά έργων και στις δύο πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Life & Mind Building της Οξφόρδης, αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών, και της εταιρείας απεξάρτησης από άνθρακα Cambridge Electric Cement, που ιδρύθηκε από τρεις ακαδημαϊκούς.

Η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ είναι «πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης και ως οργανισμός που επενδύει στο δομημένο περιβάλλον, βλέπουμε την ευκαιρία για καινοτομία, ανάπτυξη θέσεων εργασίας και παραγωγικότητα που βγαίνει από αυτά τα πανεπιστήμια να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι», τόνισε στο Bloomberg ο Bill Hughes, παγκόσμιος επικεφαλής πραγματικών περιουσιακών στοιχείων στην L&G Investment Management.

Ενώ η Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ μπορεί να ευδοκιμούν σε σύγκριση με άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, η οικονομική παραγωγικότητα και η αύξηση της απασχόλησης που δημιουργούν είναι πολύ πίσω από παρόμοιες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, πράγμα το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες.

Άλλες κοντινές πόλεις και περιοχές θα μπορούσαν επίσης να καρπωθούν τα οφέλη. Το Abingdon, το Milton Keynes, το Bedford και το Kidlington – που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου «πανεπιστημιακού διαδρόμου» που συνδέει την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ – έχουν όλες αγγελίες εργασίας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Αγγλίας.

Οι αγορές κατοικιών σε αυτόν τον διάδρομο είναι πιο προσβάσιμες επειδή η Οξφόρδη είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έτσι πολλοί εργάζονται στην Οξφόρδη, αλλά ζουν στο Bicester ή στο Milton Keynes.

Το πλεονέκτημα του Κέιμπριτζ

Το ίδιο το Κέιμπριτζ έχει καλλιεργήσει μια θέση στη βιοτεχνολογία και τις βιοεπιστήμες, κάτι που αντικατοπτρίζεται τώρα στα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας. Οι κενές θέσεις εργασίας της πόλης σε τομείς όπως η επιστήμη, η πληροφορική και η μηχανική ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της Οξφόρδης και του μέσου όρου της Αγγλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Reed.

«Όταν κοιτάξετε σε παγκόσμιο επίπεδο ποια οικοσυστήματα αναπτύσσουν εταιρείες πλούσιες σε IP, βαθιά τεχνολογία και βιοεπιστήμες, οι τρεις κορυφαίες στον κόσμο είναι η περιοχή Bay στις ΗΠΑ, η περιοχή της Βοστώνης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και το Cambridge». λέει ο Michael Anstey, συνεργάτης της Cambridge Innovation Capital.

Τα ανοίγματα σε αυτές τις κερδοφόρες βιομηχανίες μπορεί να εξηγήσουν κατά κάποιο τρόπο γιατί οι μισθοί στις νέες προσφερόμενες θέσεις εργασίας ήταν συνήθως υψηλότεροι στο Κέιμπριτζ από τον αντίπαλό του. Κάποιοι θεωρούν ότι το Κέιμπριτζ έχει ένα «λίγο πιο ώριμο οικοσύστημα όσον αφορά την καινοτομία από την Οξφόρδη, επειδή εστιάζει κάπως περισσότερο στην επιχειρηματικότητα.

Γενικότερα, η Οξφόρδη αντιμετωπίζει δημογραφικά ζητήματα που δεν έχουν πλήξει το Κέμπριτζ με τον ίδιο τρόπο. Από το 2000 έως το 2021, ο πληθυσμός της Οξφόρδης γερνάει πιο γρήγορα από αυτόν του Κέμπριτζ, επειδή το Κέιμπριτζ έχει χτίσει περισσότερες κατοικίες εντός της πόλης και έχει χτίσει περισσότερο χώρους επιστημών που εξυπηρετούν τα spin-outs.

Οι προσπάθειες οικοδόμησης του Κέιμπριτζ έχουν επίσης δελεάσει τη Microsoft Corp. να ανοίξει μια τοποθεσία εκεί. Η Στρόνγκμαν λέει ότι η Οξφόρδη δεν έχει ενοίκους «μεγάλης τεχνολογίας» και μόνο έναν χώρο γραφείου υψηλών προδιαγραφών.

Προειδοποίηση για το μέλλον

Το αστέρι της Οξφόρδης βρίσκεται τώρα σε ανοδική πορεία, με την L&G να δεσμεύεται για ένα μεγάλο επενδυτικό έργο στην πόλη. Ωστόσο, οι ειδικοί τόσο στην Οξφόρδη όσο και στο Κέιμπριτζ επιθυμούν να επισημάνουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας, ήταν μια οπισθοδρόμηση.

Το Κέιμπριτζ είναι μια «πολύ κοσμοπολίτικη, ανοιχτή πόλη που αντλεί ταλέντα από όλο τον κόσμο», δήλωσε o Ντάνιελ Ζάιχνερ, μέλος του Κοινοβουλίου με τους Εργατικούς που εκπροσωπεί την περιοχή. «Η μελλοντική επιτυχία δεν είναι εγγυημένη αν δεν πάρεις τις σωστές αποφάσεις».

Τα spin-outs που δημιουργούνται στα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να απομακρυνθούν εάν βρουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο πολύ σκληρό. «Υπάρχει μια υπόθεση ότι αν οι άνθρωποι δεν μείνουν στην Οξφόρδη, απλώς θα πάνε λίγο πιο έξω ή θα πάνε στο Λονδίνο», τόνισε στο Bloomberg  η Στρόνγκμαν. «Αλλά οι spin-out επιχειρήσεις θα πάνε στη Βοστώνη ή στο Σαν Φρανσίσκο».

Πηγή: ΟΤ.gr