Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και στα κρεατικά σε βαθμό που να είναι δύσκολο για μια πενταμελή οικογένεια να προχωρά σε αγορές ποσοτήτων, περιοριζόμενη στις ανάγκες για μια ή δυο το πολύ μέρες.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτή του υπ. Εμπορίου Κωνσταντίνο Καραγιώργη και τον διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας Σταύρο Καραγιώργη, ένας από τους λόγους της αύξησης των τιμών είναι και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Κύπρου αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού και αύξησης της ζήτησης ενώ η προσφορά σε διάφορα προϊόντα παρουσιάζεται μειωμένη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του περασμένου μήνα Αυγούστου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2023 αυξήθηκε κατά 1,04 μονάδες και έφτασε στις 116,34 μονάδες σε σύγκριση με 115,30 μονάδες τον Ιούλιο 2023. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 2023 αυξήθηκε με ρυθμό 2,6%.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 4,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω
Όπως εξήγησε ο Στ. Καραγιώργης, η αύξηση του τουρισμού δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις μια και με την αύξηση του τουρισμού αυξάνεται και η ζήτηση.
«Αυτό σημαίνει, σημείωσε, ότι η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν δημιουργώντας πληθωριστικές τάσεις. Ένας άλλος παράγοντας είναι και το κόστος των προϊόντων. Ο συνδυασμός των δύο αυξάνει τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή».
Εξήγησε επίσης τους τρόπους με τους οποίους μετριέται ο ΔΤΚ και είπε ότι, μεταξύ άλλων, λαμβάνεται υπόψη πού και πώς διατίθεται το οικογενειακό εισόδημα, αν δηλαδή πάει μεγάλο μέρος στην αγορά τροφίμων και στην ψυχαγωγία ή στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό ή στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
«Αγοράζω έξυπνα και φθηνά»
Από τη δική του πλευρά ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κ. Καραγιώργης, μας είπε πως οι καταναλωτές έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους στο θέμα του καθορισμού των τιμών.
«Πρέπει, τόνισε, να προσπαθούν να αγοράζουν έξυπνα και φθηνά δείχνοντας με τον τρόπο αυτό στους καταστηματάρχες ότι είτε θα πρέπει να φέρουν τις τιμές των προϊόντων τους στα μέτρα και τη δύναμη της αγοράς είτε δεν θα αγοράζουν από αυτούς».
Τέλος, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν εργαλεία διαφάνειας στους καταναλωτές και κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει το e- kalathi.
Τα στοιχεία της Στατιστικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε τον φετινό Ιούλιο στο 2,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του ’22 που βρισκόταν στο 1,5% τον Ιούλιο και 8,9% τον Αύγουστο του 2022. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο του 2022.
Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,0%) ενώ στην κατηγορία Μεταφορές (-3,1%) παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις οικονομικές κατηγορίες τον φετινό Αύγουστο, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022, καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 14,0%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό -9,6%.
Το οκτάμηνο του 2023 ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4%. Το 2022 ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,4%.
Πηγή: Εφημερίδα Αλήθεια