Οι «επιτόπιες εξελίξεις» σε ορισμένες χώρες προέλευσης και διέλευσης, που οδηγούνται από «παγκόσμιους μακροοικονομικούς παράγοντες», συμπεριλαμβανομένου του επίμονου πληθωρισμού και της παγκόσμιας ύφεσης, θα «επηρεάσουν αρνητικά» τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεγάλων πληθυσμών και θα προαναγγέλλουν αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς Ευρώπη, σημειώνει η Frontex.
Μέχρι το 2023-2024, είναι «πιθανόν» ότι οι διαδρομές της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου που οδηγούν αντίστοιχα από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Κύπρο και από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία «θα δουν αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα και μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών μεταναστευτικών ροών προς τα εξωτερικά σύνορα την ΕΕ», προστίθεται στην ανάλυση κινδύνου.
Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ ανέφερε ότι η Κεντρική Μεσόγειος παρέμεινε η πιο ενεργή οδός προς την ΕΕ το 2023, με περισσότερες από 89.000 ανιχνεύσεις που αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές τους πρώτους επτά μήνες του έτους, καταγράφοντας αύξηση 115% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.
Αυτό ήταν το υψηλότερο σύνολο σε αυτό το δρομολόγιο για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου από το 2017.
Αντίθετα, την ίδια περίοδο οι αφίξεις στο δρομολόγιο της Ανατολικής Μεσογείου μειώθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με το 2022.
Πηγή: ΚΥΠΕ