Η Gazprom δεν γνωστοποίησε τις εξαγωγές της αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, οι προμήθειες στην Ευρώπη που κάποτε αποτελούσαν τη βασική πηγή κερδών της, ήταν περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σύγκριση με 62 για ολόκληρο το 2022.
Τους σώζει η Κίνα
«Η μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις προμήθειες στην Κίνα, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται ως μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης πετρελαίου», έγραψε ο Φάμιλ Σάντιγκοφ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, σε ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram.
Είπε επίσης ότι τα κέρδη επηρεάστηκαν από την ισοτιμία του ρουβλίου, η οποία υποχώρησε κατά 24% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.
Η εταιρεία, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, τόνισε επίσης ότι τα καθαρά της έσοδα για τους πρώτους έξι μήνες του έτους μειώθηκαν στα 296 δισεκατομμύρια ρούβλια, από 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022.
Η βάση για την πληρωμή μερισμάτων έφτασε τα 618 δισεκατομμύρια ρούβλια για την ίδια περίοδο. Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία συνήθως καταβάλλει ως μέρισμα το 50% των προσαρμοσμένων καθαρών εσόδων της.