Δύο φλέγοντα θέματα με πολλαπλές προεκτάσεις, ήτοι το θέμα της βιωσιμότητας της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, EuroAsia Interconnector και τις συνέπειες στους δανειολήπτες και τους καταναλωτές από τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ εξετάζει σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου σε συνεδρία της παρουσία των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας.
EuroAsia Interconnector
Όπως αναφέρεται στην ατζέντα της επιτροπής, η συνεδρία θα ξεκινήσει με ενημέρωσή της για την πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ μέσω υποθαλλάσιου καλωδίου. Το έργο αυτό αποσκοπεί στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1.280 χλμ, ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέρονς (PCI) και τον φορέα υλοποίησης να έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση €657 εκατ. από την ΕΕ μέσω της διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη. Ωστόσο με το συνολικό κόστος του όλου έργου να έχει αυξηθεί στα €1,9 δις, πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να λέει όχι στη χρηματοδότηση του έργου, εγείροντας ερωτηματικά για την οικονομική βιωσιμότητα του εμβληματικού έργου.
Ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου έχει δηλώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια αναφορικά με το θέμα δηλαδή αν θα παραχωρήσει κρατικές εγγυήσεις στο έργο, ή αν θα συμμετέχει στο κεφάλαιο (equity investment) ή κατά πόσο δεν θα πράξει τίποτα.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είχε δηλώσει πως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και η βιωσιμότητα του έργου θα απασχολήσει την επιτροπή.
«Ο EuroAsia αποτελεί ευκαιρία διασύνδεσης της Κύπρου το δίκτυο της Ευρωπης. Το ενιαίο δίκτυο ηλεκτροδότησης μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της χώρας. Για αυτά τα σημαντικά έργα πρέπει πάντα να υπάρχει υποστήριξη αλλά και διαφάνεια», έγραψε.
Επιτόκια και η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων
Ακολούθως η επιτροπή θα συζητήσει παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού το θέμα των συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ στην προσπάθεια περιορισμού του υψηλού πληθωρισμού.
Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ προχώρησε σε εννέα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της, επιστρέφοντας απότομα σε έναν κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να τιθαθεύσει τον πληθωρισμό που ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις κατά της Μόσχας εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ.
Ήδη τα επιτόκια στην Κύπρο παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, εγείροντας ερωτηματικά για την ικανότητα αποπληρωμής και για ενδεχόμενη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συνεδρία πραγματοποιείται στον απόηχο πληροφοριών για το ενδεχόμενο επιβολής φορολογίας απροσδόκητων κερδών στις τράπεζες (windfall tax).
«Δυστυχώς αναπόφευκτη θα είναι η αύξηση των κόκκινων δανείων με τη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. Θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα δούμε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στις 29 Αυγούστου», είχε δηλώσει σε ανάρτησή του ο κ. Χατζηγιάννης.
Πηγή: ΚΥΠΕ