Marketing Week
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Culture means business» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Culture means business» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Culture means business» του Πολιτιστικού Ιδρύματος, εμπλουτίζεται με νέο επεισόδιο με τίτλο/θέμα ομιλίας «Σε επαφή- Ένα Μουσείο ανοικτό για όλους!» της Ελένης Μάρκου, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος - Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο παρουσιάζεται την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

Θεματική Διάλεξης:

Τα μουσεία, φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, ασχολούνται με την έρευνα, αλλά συγχρόνως βρίσκονται σε «ζωντανή» επαφή με την κοινωνία.  Γι’ αυτό, το νέο μουσείο οφείλει να είναι ανοιχτό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και να αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Τα μουσεία,  μπορούν και οφείλουν να εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις και να διευρύνουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια τα μουσεία σχεδιάζουν προγράμματα που αναπτύσσουν τη διάδραση ανάμεσα στο κοινό και τα εκθέματα.

Τα άτομα με αισθητηριακές και με κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, καθώς και άτομα από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, σύμφωνα με τις αρχές της συμπερίληψης, πρέπει να μπορούν ισότιμα να επισκέπτονται τα μουσεία και να έχουν πλήρη πρόσβαση στις συλλογές τους.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

Λειτουργεί από το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της Ντόλλης και του Νικόλαου Γουλανδρή. Έκτοτε, επεκτάθηκε σημαντικά και σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων.

Το όραμα του Μουσείου είναι η διεύρυνση της εξωστρέφειάς του προς όλες τις κοινωνικές ομάδες, η καθιέρωση μιας σειράς εκθέσεων που θα δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στην αρχαία ελληνική και τη μοντέρνα ή σύγχρονη τέχνη και, τέλος, η ψηφιακή οντότητα του Μουσείου να γίνει αντίστοιχη της φυσικής.

Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus, για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Συνεργάστηκαν Πανεπιστήμια και μουσεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστήμονες όπως αρχαιολόγοι, μουσειοπαιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, το Ειδικό Σχολείο Τυφλών, καθώς και άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία.

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:  

Η Ελένη Μάρκου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο ΕΚΠΑ και Μουσειακές Σπουδές, το Διιδρυματικό ΠΜΣ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Εργάζεται από το 2002 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Σχεδιάζει και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, έχει γράψει βιβλία για παιδιά και εκπαιδευτικούς και συμμετέχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις, καθώς και σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση στα μουσεία, στην προσβασιμότητα κ.ά.

H σειρά διαλέξεων «Culture means business» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα μας www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: «Culture means business»).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

New Facebook Logo 2019 Vector Logo - Logowik.com @boccf