Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης σημαίνει ότι έως και το ήμισυ των σημερινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων καφέ θα μπορούσε σύντομα να μην είναι αποδοτικό.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στις αποδόσεις, καθώς οι κυμαινόμενες σοδειές και τα απρόβλεπτα έσοδα αναγκάζουν τους αγρότες να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Το αν ο κόσμος μπορεί να παράγει αρκετούς κόκκους για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση είναι αμφίβολο, τονίζουν οι Financial Times.
Όμως, η παγκόσμια δίψα για καφέ φαίνεται άσβεστη. Η κατανάλωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και φαίνεται πιθανό να συνεχίσει την ανοδική της τροχιά. Οι νέοι καταναλωτές στην Κίνα έχουν προστεθεί σε άλλους στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, ενώ αυξάνονται οι καταναλωτές καφέ και στην υποσαχάρια Αφρική.
Οι μακροπρόθεσμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ασία και την Αφρική – όπου η κατανάλωση καφέ θεωρείται συχνά ως σύμβολο εισόδου στην παγκόσμια μεσαία τάξη – τρέχουν μπροστά από τις παραδοσιακές αγορές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αν και από χαμηλότερη βάση. Η Starbucks σχεδιάζει να ανοίγει ένα καφέ στην Κίνα κάθε εννέα ώρες για να φτάσει σε 9.000 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα έως το 2025, ενώ οι διεθνείς μάρκες καφέ Costa Coffee, Lavazza και Tim Hortons ανταγωνίζονται επίσης για να προσελκύσουν τον αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών της χώρας.
Όλα αυτά σημαίνουν μια ολοένα μεγαλύτερη αγορά για καφέ. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να διπλασιαστεί σε 6 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα έως το 2050. Μια μελέτη από το Columbia Center on Sustainable Investment προτείνει ότι θα χρειαστούμε 25% περισσότερο καφέ μέχρι το 2030.
Πηγή: in.gr