«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διεκπεραίωση των εργασιών μας μέσω του διαδικτύου», είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πατούμε με ευκολία ηλεκτρονικούς συνδέσμους».
Ερωτηθείς πού οφείλεται η αυξητική τάση στις ηλεκτρονικές απάτες, ο Ανδρέας Αναστασιάδης είπε ότι ειδικά μετά την περίοδο του κορωνοϊού άρχισε μια οργανωμένη μέθοδος για απάτες μέσω διαδικτύου. Έγιναν κατά κάποιο τρόπο πιο οργανωμένες οι διαδικτυακές απάτες και επικεντρώνονται στους χρήστες του διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο. Οι δράστες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, σε χώρες της Ασίας ή της Αφρικής.
Διευκρίνισε ότι τα παραπλανητικά μηνύματα στέλνονται μαζικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω SMS και πως αυτή η μέθοδος ομοιάζει με το ψάρεμα και όποιος τσιμπήσει αφού για τους δράστες θα είναι κέρδος. Αποστέλλονται μηνύματα είτε από οργανισμούς όπως τράπεζες, μεγάλες υπεραγορές, ταχυδρομεία και άλλες διεθνείς εταιρείες, δήθεν, είτε από τοπικούς οργανισμούς, όπως μικρές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών.
«Σκοπός είναι να παραπλανήσουν το κοινό, βάζοντας τα λογότυπα και τα σήματα των οργανισμών αυτών και καλούν το κοινό να πατήσει ένα ηλεκτρονικό σύνδεσμο για να διευθετηθεί ένα δήθεν πρόβλημα ή θέμα που έχει προκύψει», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ