«Ο ΣΑΗ ισχυρίζεται ότι το γενικό πλαίσιο πολιτικής του υπουργείου εισάγει αδικαιολόγητες και δυσανάλογες διακρίσεις προς όφελος της ΑΗΚ, οδηγώντας στην εφαρμογή του μοντέλου μοναδικού αγοραστή», αναφέρει η ΣΕΠΑΗΚ και συνεχίζει πως ο ΣΑΗ «αναφέρει ότι η εφαρμογή αυτού του μοντέλου, εκτός από την κατάρρευση της μεταβατικής ρύθμισης θα καταστήσει άνευ αντικειμένου την ανταγωνιστική αγορά».
Κάνουν υπερκέρδη
Σχολιάζοντας τα πιο πάνω, η συντεχνία σημειώνει: «Ο ΣΑΗ φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ή δεν τον ενδιαφέρει να αντιληφθεί ότι η εφαρμογή του μοντέλου στόχος για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα προκαλέσει στρεβλώσεις που θα επιφέρουν βραχυπρόθεσμη και μάλλον μεσοπρόθεσμη αύξηση στην τιμή του ρεύματος. Ήδη οι στρεβλώσεις στην αποζημίωση της παραγωγής ΑΠΕ είναι υπαρκτές, με την πραγματοποίηση υπερκερδών στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης. Συνεπώς, προκύπτει εύλογα ο προβληματισμός, προς τι η εμμονή για εφαρμογή ενός μοντέλου που θα προκαλέσει περαιτέρω επιβάρυνση στον Κύπριο καταναλωτή;».
Το βέλτιστο μοντέλο
Για να εκφράσει ακολούθως την ακόλουθη θέση: «Το μοντέλο μοναδικού αγοραστή, που άκομψα επικαλείται ως μπαμπούλα ο ΣΑΗ, θα μπορούσε να είχε αποτελέσει τη βέλτιστη επιλογή στις στρεβλώσεις και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού που προκαλεί, θα προκαλέσει περαιτέρω το μοντέλο στόχος».
Σύμφωνα με την ηγεσία της ΣΕΠΑΗΚ, «το μοντέλο μοναδικού αγοραστή έχει αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη σταδιακή και ομαλή μετάβαση, από τη μονοπωλιακή κατάσταση στον ανταγωνισμό, σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες. Ο μοναδικός αγοραστής αγοράζει από τους παραγωγούς με ανταγωνιστική διαδικασία και την προωθεί στους καταναλωτές. Το μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια δομημένη πορεία για την ομαλή μετάβαση σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Προσφέρει πιο άμεσο έλεγχο, ρύθμιση της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ και επιτρέπει μια πιο ορθολογιστική προσέγγιση για τη διαχείριση του αντίκτυπου στις τιμές προς όφελος του καταναλωτή».
Στις τσέπες ορισμένων
Παραθέτει και το εξής υποθετικό σενάριο: «Η αποζημίωση της παραγωγής ΑΠΕ θα κυμαινόταν γύρω στα 8 σεντς ανά kWh, τιμή που έχει εξασφαλιστεί για αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων στο πλαίσιο μειοδοτικού διαγωνισμού στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη ένα ποσοστό ετήσιας διείσδυσης ΑΠΕ 25%, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού σε ποσοστό περίπου 10% για όλους τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο της μεταβατικής αγοράς που λειτουργεί σήμερα, η μείωση του 10%, αντί να αποβαίνει προς όφελος όλων των καταναλωτών καταλήγει ως υπερκέρδος στις τσέπες ορισμένων προμηθευτών και παραγωγών».
Η ΣΕΠΑΗΚ επαναλαμβάνει την εισήγησή της για τροποποίηση του μοντέλου στόχος ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών στρέβλωσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.