«Είναι πολύ σημαντικό, το έργο να υλοποιηθεί πριν από το 2030 και η “χώρα” να έχει πρόσβαση σε συνεχή και οικονομική ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε σχετικά, χωρίς να διευκρινίσει αν το χρονοδιάγραμμα προέκυψε βάσει κάποιας μελέτης για την υλοποίηση του έργου ή αν σχετίζεται και με την ανάλογη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για υποθαλάσσια διασύνδεση με την Κρήτη και το Ισραήλ.
Αναφορικά με το θέμα της επιδιωκόμενης διασύνδεσης Τουρκίας και κατεχομένων, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Αμτζάογλου υποστήριξε ότι συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί το έργο αφού ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας σε διάρκεια ενός έτους. Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Βλέπουν μακρύτερα
Το υπουργείο για τα ενεργειακά ζητήματα της Τουρκίας πάντως, δεν περιορίζει το ενδιαφέρον του στην ηλεκτροδότηση των κατεχομένων μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών. Η προφανής του επιδίωξη, σύμφωνα με αναλυτές είναι να καταστήσει στο μέλλον την κατεχόμενη Κύπρο ως κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε άλλες αγορές.
Το τουρκικό CNN μετέδωσε τη συνέντευξη του λεγόμενου «υπουργού οικονομίας και ενέργειας» του ψευδοκράτους, Ολγκούν Αμτζάογλου, στην οποία αναφέρεται στα θέματα συζήτησης που είχε κατά τις επαφές του στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ και τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Άλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ.
Ο Αμτζάογλου υποστήριξε ότι στόχος είναι η υλοποίηση μιας νομοθεσίας που αφορά την Άγκυρα και τα κατεχόμενα σε επίπεδο «διεθνών συμφωνιών» σε σχέση με την επίλυση προβλήματος που αφορά τη διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία.
«Στο πλαίσιο των νέων πρωτοκόλλων οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας που συνήψε η Τουρκία, συζητήσαμε τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν για την παραγωγή και τους στόχους που μπορεί να επιτευχθούν σε ό,τι αφορά τους αριθμούς στο εμπορικό έλλειμμα που πρέπει να κλείσει στις εξαγωγές», είπε ο Αμτζάογλου.