Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να μπορέσει η Κύπρος να ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από θεώρηση (Visa Waiver Program-VWP) όμως η προοπτική είναι καλή και βαδίζουμε σε μια πολύ θετική σχέση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Διεθνών Υποθέσεων, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Robert Paschall ο οποίος βρέθηκε την περασμένη βδομάδα για ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί και είχε συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κόμπο. Ο κ. Paschall παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ μαζί με την Πρέσβειρα Julie Fisher και αμφότεροι εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένοι από την εργασία που επιτελείται στο συγκεκριμένο θέμα και μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για το επίπεδο των διμερών σχέσεων.
Προϋποθέσεις
«‘Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να εφαρμόσουμε τις προϋποθέσεις (για ένταξη στο πρόγραμμα) και να τις φέρουμε σε ένα καλό επίπεδο γιατί αυτό είναι ένα πολύπλοκο πρόγραμμα και απαιτεί πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές, αλλά η προοπτική είναι καλή και βαδίζουμε σε μια πολύ θετική σχέση», ανέφερε ο κ. Paschall. Σημείωσε ότι λόγω του ότι η επίσκεψή του στο νησί είχε διάρκεια μόνο 36 ώρες έπρεπε να επικεντρωθούν, στις συζητήσεις, στα δύσκολα σημεία.
Πρόγραμμα ασφαλείας
Εξήγησε ότι το VWP επιτρέπει στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα. «Είναι πολύ πιο απλοποιημένη η διαδικασία, η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη. Είναι ένα φανταστικό πρόγραμμα, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρώτα απ 'όλα είναι ένα πρόγραμμα ασφάλειας, και είναι επίσης ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης ταξιδιών και το ωφέλιμο είναι ότι ενισχύει τους δεσμούς των ανθρώπων», ανέφερε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κύπρος, που διατηρούν δεσμούς και σχέσεις, να τους εμβαθύνουν.
Επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές απαιτήσεις που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την εργασία που πρέπει να γίνει για να είναι βέβαιες και οι δύο χώρες ότι γνωρίζουμε αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε όταν οι πολίτες τους εισέρχονται στις δύο χώρες.
Ο Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι η Πρέσβης και το προσωπικό της Πρεσβείας εργάζονται εξαιρετικά σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η δουλειά θα γίνει , προσθέτοντας ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών αντιμετωπίζει την κατάσταση με την ίδια προσέγγιση «και πιστεύουμε πραγματικά ότι προχωράμε προς μια εξαιρετική κατεύθυνση».
Η Πρέσβης των ΗΠΑ είπε και αυτή από την πλευρά της ότι η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ ήταν παραγωγική και ότι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και με εκπροσώπους από διάφορα άλλα Υπουργεία. Ανέφερε ότι ένα από τα πράγματα που θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμο από το έργο που έχει επιτελεστεί τους τελευταίους μήνες, είναι η νέα δομή που δημιούργησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης γύρω από την όλη διαδικασία. Εξήγησε ότι η ιδέα να έχουμε εκπροσώπους από την Αστυνομία, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους, «συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς που κάνουμε όλοι μαζί». Η Πρέσβης Fisher είπε ότι η επίσκεψη των αξιωματούχων στην Κύπρο συμβάλλει στην ενίσχυση της διμερούς σχέσης.
40 χώρες
Στο VWP συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 40 χώρες. Από πλευράς ΕΕ συμμετέχουν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Σουηδία.