Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 47,8%, από 38,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη. Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους ήταν 46,8%.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 9,5%, ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνοντας επίσης τον ταχύτερο ρυθμό για τον μήνα Ιούλιο σμε βάση δεδομένα έξι δεκαετιών. Το κόστος των μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση, αντανακλώντας τις αυξήσεις φόρων που θεσπίστηκαν στα καύσιμα τον περασμένο μήνα.
Οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται από τότε που η λίρα άρχισε να υποτιμάται απότομα μετά τις εκλογές του Μαΐου που κέρδισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική κυβέρνηση αύξησε επίσης τους φόρους σε μια ποικιλία βασικών αγαθών και καυσίμων, εν μέρει για να βοηθήσει στο να πληρωθούν οι δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος.
Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός αυξάνει την ελκυστικότητα των μετοχών για τους εγχώριους επενδυτές που προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους. Ο δείκτης Borsa Istanbul 30 των εταιρειών blue-chip αυξήθηκε έως και κατά 1,2% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Υποχώρηση ομολόγων και λίρας
Το διετές κρατικό ομόλογο της Τουρκίας υποχώρησε, με την απόδοση να σκαρφαλώνει κατά 57 μονάδες βάσης στο 15,83%. Η λίρα υποχώρησε κατά 0,1% στα 26,9879 ανά δολάριο στις 10:53 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.
Το πληθωριστικό κύμα που κατακλύζει την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ακολουθεί λίγους μόλις μήνες μετά τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που βίωσε η χώρα εδώ και δεκαετίες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η αύξηση των τιμών στην Τουρκία θα είναι η πέμπτη ταχύτερη στον κόσμο το 2023.
Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη απαντήσει με δύο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που αύξησαν το σημείο αναφοράς της κατά 900 μονάδες βάσης στο 17,5%.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπερδιπλασίασαν τις προβλέψεις τους για το τέλος του έτους για τον πληθωρισμό στο 58%, με τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Hafize Gaye Erkan, να αναμένει ότι θα κορυφωθεί στο 60% περίπου το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Η στροφή της πολιτικής μέχρι στιγμής εξακολουθεί να σημαίνει ότι το επίσημο κόστος δανεισμού παραμένει βαθιά αρνητικό όταν προσαρμόζεται στις τιμές. Η Deutsche Bank AG προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα φέρει το βασικό της επιτόκιο στο 19% αυτόν τον μήνα.
Ο Ερκάν είπε ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών θα παραμείνει «σταδιακή» για τη διαχείριση των επιπτώσεών της στον πραγματικό τομέα και στον τραπεζικό κλάδο και ότι θα εισαχθούν εναλλακτικά μέτρα για τη στήριξη της πολιτικής.
Η νομισματική αρχή και η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση μέσω μέτρων που στοχεύουν στο πάγωμα των δαπανών μέσω πιστωτικών καρτών και της αύξησης των καταναλωτικών δανείων.
Πηγή: ΟΤ.gr