Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Μελίνα Κατσουνωτού, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρία στο πλαίσιο της εξέτασης των προϋπολογισμών Υπουργείων και Υφυπουργείων, ενώ ήδη άρχισαν να υποβάλλονται οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών.
Ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του μήνα, δήλωσε η κ. Κατσουνωτού.
Με βάση το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ) 2024 - 2026, το ανώτατο όριο δαπανών της Κεντρικής Κυβέρνησης για το 2024 έχει καθοριστεί στα €9,38 δισεκατομμύρια (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και τόκων). Όπως αναφέρεται στο ΣΠΔΠ, τα ανώτατα όρια δαπανών για Υπουργεία, Υφυπουργεία και Υπηρεσίες, καθορίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις εσόδων, τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και τις προτεραιότητες πολιτικής.
Σύμφωνα με την κ. Κατσουνωτού, αναμένεται ότι θα υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από τα ανώτατα όρια, οι οποίες οφείλονται στην αυξημένη καταβολή της ΑΤΑ, καθώς και την αύξηση στις τιμές, όπως στον ηλεκτρισμό και πρώτες ύλες.
Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ, όπως αναφέρεται στο ΣΠΔΠ, το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 3% (από εκτιμώμενο 2,8% φέτος), ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5% (από 3,2% φέτος), ενώ ο ρυθμός της ανεργίας υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 5,8% το 2024 από την εκτίμηση 6,5% το 2023.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ το 2024 από 2% που υπολογίζεται να διαμορφωθεί φέτος, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) θα διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ από το εκτιμώμενο 3,2% φέτος. Το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία και θα υποχωρήσει στο 73% το 2024 από το 81% που αναμένεται να κλείσει το 2023.
Πηγή: ΚΥΠΕ