Ειδικότερα, σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός συνέχισε την καθοδική του πορεία διαμορφούμενος στο 5,3% συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2022, από 5,5% τον Ιούνιο σε εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε την ελάχιστη αρνητική μεταβολή της τάξεως του -0,1%. Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων για να δώσει μια σαφέστερη ένδειξη των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,5%.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για ένατη συνεχόμενη φορά, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού έως ότου οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές πέσουν ξεκάθαρα προς τον στόχο του 2%. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου θα ήταν απογοητευτικά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Andrew Kenningham, οικονομολόγος στην Capital Economics, προβλέποντας ότι οι τιμές των υπηρεσιών θα πέσουν αργά.
Οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση για την οικονομία της ευρωζώνης ενισχύθηκαν από ξεχωριστά στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι ανέκαμψε με ανάπτυξη 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, παρά την άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους δανεισμού της ΕΚΤ το περασμένο έτος. Η ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη το προηγούμενο τρίμηνο.
Ενώ η άνοδος του ΑΕΠ της Ευρωζώνης φαίνεται ενθαρρυντική, η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου παραμένει ζοφερή. Την ίδια ώρα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δεν τα πηγαίνει καλά με τα «σύννεφα» της ύφεσης να πυκνώνουν πάνω από το Βερολίνο. Η παραγωγή της παρέμεινε στάσιμη μόνο το δεύτερο τρίμηνο.
Με το επιτόκιο καταθέσεων τώρα στο 3,75%, η ΕΚΤ βρίσκεται στο τέλος ή κοντά στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στο τρέχον αβέβαιο περιβάλλον μια άλλη αύξηση ή «ίσως μια παύση» είναι οι επιλογές για την επόμενη πολιτική απόφαση, τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΟΤ.gr