«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια νομικά εμπόδια ή κάποιους άλλους φραγμούς στην απόκτηση πρόσβασης προς την κινεζική αγορά», δήλωσε ο Λεμέρ σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο την επομένη των εποικοδομητικών, όπως τις αποκάλεσε, εμπορικών συνομιλιών που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ.
«Αυτό ήταν βέβαια στον πυρήνα των συζητήσεών μας», είπε ο Λεμέρ. «Θέλουμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση και πιο ισορροπημένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά», πρόσθεσε.
Ο Χε είπε πως η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία θα μπορέσει να σταθεροποιήσει το κλίμα των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει κατ’ επανάληψη πως δεν θέλουν να αποσυνδεθούν από την Κίνα αλλά να μειώσουν τους κινδύνους από αυτό που η αμάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αποκαλεί οικονομικό καταναγκασμό που ασκεί η Κίνα.
«Δεν σημαίνει πως η Κίνα αποτελεί κίνδυνο», είπε ο Λεμέρ. «Σημαίνει πως θέλουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και πως δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες μας αν υπήρχε μια νέα κρίση, όπως εκείνη του κορωνοϊού με την πλήρη κατάρρευση μερικών αλυσίδων αξίας».
Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, όμως γαλλικές εταιρίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, των παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων.
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων