Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η τράπεζα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά τα οφειλόμενα ποσά από 1/9/2021 στους δικαιούχους εργαζόμενους. Για μετακινήσεις εντός πόλεως, αναφέρεται, η αποζημίωση για κάθε διαδρομή μετ’ επιστροφής είναι €10. Για μετακινήσεις εκτός πόλεως η αποζημίωση γίνεται χιλιομετρικά, με την ίδια τιμή που το κράτος αποζημιώνει τους δημόσιους υπαλλήλους.
Όπως υποστηρίζει η ΕΤΥΚ, η Τράπεζα Κύπρου, παραβιάζοντας τις υφιστάμενες συμφωνίες, αποζημίωνε χιλιομετρικά τους τραπεζικούς για τις εκτός πόλεως μετακινήσεις τους με τιμή χαμηλότερη από την τιμή που το κράτος αποζημίωνε τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Σε συνάντηση μεταξύ της οργάνωσής μας και αντιπροσωπείας της τράπεζας, επικεφαλής της οποίας ήταν η εκτελεστική διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού, Ειρήνη Γρηγορίου, η τράπεζα αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Λόγω του ότι χρησιμοποιούσε για αρκετό χρονικό διάστημα διαφορετική, μικρότερη τιμή χιλιομετρικής αποζημίωσης από αυτή που προβλεπόταν στις μεταξύ μας συμφωνίες, θεωρούσε πως είχε δημιουργήσει μια νέα πρακτική και άρα δεν είχε καμία υποχρέωση να τηρήσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών», αναφέρεται.
Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της τράπεζας δεν ευσταθούν και τονίζει ότι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την καταστρατήγηση των υφιστάμενων συμφωνιών και του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων. Γι’ αυτό και η οργάνωση προχώρησε σε καταγγελία προς το υπουργείο Εργασίας.
«Το υπουργείο Εργασίας κάλεσε τις δύο πλευρές σε κοινή συνάντηση και άκουσε τις θέσεις τους. Η αντιπροσωπεία της τράπεζας επανέλαβε τις προαναφερόμενες θέσεις. Η οργάνωσή μας με στοιχεία, ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της τράπεζας και έπεισε το υπουργείο Εργασίας για το δίκαιο των θέσεων μας», προστίθεται.
Για να καταλήξει η ΕΤΥΚ: Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας δικαίωσε πλήρως τις θέσεις της οργάνωσης για εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών και κάλεσε την τράπεζα όπως προχωρήσει σε διορθωτικές ενέργειες.