Economy
Πέντε ερωτήσεις – απαντήσεις για την πορεία των επιτοκίων
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά την αναμενόμενη αύξηση της Πέμπτης
Πέντε ερωτήσεις – απαντήσεις για την πορεία των επιτοκίων

Έτοιμη για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη εμφανίζεται η ΕΚΤ, αλλά το τι θα κάνει μετά τον Ιούλιο μοιάζει με άλυτο γρίφο προς το παρόν.

Τα επιτόκια της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 400 μονάδες βάσης το προηγούμενο έτος, στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και τώρα πλησιάζουν στην κορύφωση τους, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και η ανάπτυξη εξασθενεί.

Με την βοήθεια του Reuters θα ξετυλίξουμε το κουβάρι της επιτοκιακης πολιτικής της ΕΚΤ δίνοντας απαντήσεις σε 5 βασικά ερωτήματα.

Πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Οι αγορές και οι αναλυτές προεξοφλούν μια αύξηση την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά παραμένει ακόμα αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογεί μια παύση από τώρα.

«Η ΕΚΤ θα προχωρήσει ξανά σε αύξηση και οτιδήποτε άλλο θα ήταν μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Peter Schaffrik.

Τα μηνύματα της ΕΚΤ σχετικά με τη μελλοντική πολιτική

Δεν υφίσταται πλέον συναίνεση μεταξύ της αγοράς  και των στελεχών της ΕΚΤ για τις μελλοντικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένα γεράκια της ΕΚΤ τονίζουν ότι μια επιπλέον άνοδος τον Σεπτέμβριο δεν είναι βέβαιη, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτάται από τα εκάστοτε δεδομένα .

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον Σεπτέμβριο, όταν οι επικαιροποιημένες προβλέψεις θα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να φτάσει τον στόχο του 2%.

Πρόσθεσαν ότι δεν θα εκπλαγούν αν η ΕΚΤ σταματούσε τότε και έκανε μια νέα αυξηση αργότερα εάν χρειαζόταν, όπως έκανε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Πότε αναμένει η ΕΚΤ πτώση του δομικού πληθωρισμού

Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, οι αποκαλούμενες βασικές τιμές, όπως αυτές για τις υπηρεσίες, έχουν αυξηθεί επίμονα και δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα.

Ο δομικός πληθωρισμός, που θεωρείται ως ο καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, υποχώρησε μόνο στο 6,8% από 6,9% – πολύ μακριά από τα ποσοστά που επιθυμεί η ΕΚΤ.

Η επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα πιεστεί να απαντήσει για αυτό το ζήτημα την Πέμπτη, αλλά πιθανότατα να μην αποκαλύψει πολλά για τις οικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Τι σημαίνει για την πολιτική
της ΕΚΤ μια αδύναμη οικονομία

Τα στελέχη της ΕΚΤ επανέλαβαν ότι ο κύριος στόχος παραμένει η μειώση του πληθωρισμού, ακόμη και αν η νομισματική σύσφιγξη βλάπτει την οικονομία.

«Νομίζω ότι (η αποδυνάμωση της οικονομίας) θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Ruben Segura-Cayuela, οικονομολόγος της BofA για την Ευρώπη. «Αυτό που έχει σημασία για την απόφαση του Σεπτεμβρίου θα είναι ο δομικός πληθωρισμός».

Ωστόσο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης αποδυναμώθηκε τον Ιούνιο, καθώς η ύφεση της μεταποιητικής βιομηχανίας βάθυνε.

Τι αντίκτυπο έχει η αυστηρότερη πολιτική στις συνθήκες χρηματοδότησης

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πιο απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού στην ιστορία της ΕΚΤ έχει αρχίσει να επηρεάζει τις πιστωτικές συνθήκες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, τονίζει ότι οι όγκοι των δανείων έχουν αποδυναμωθεί απότομα και ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει «σημαντική» αποδυνάμωση της  παραγωγής. Αν κάτι τέτοιο συνεχίσει να υφίσταται τότε πιθανότατα τα επιτόκια να πλησιάζουν στην κορύφωσή τους. «Ο αντίκτυπος των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης θα φανεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2024», επισήμανε ο Segura-Cayuela της BofA.