Η σημαντική άνοδος του δολαρίου το περασμένο έτος έπληξε σημαντικά τις αναδυόμενες οικονομίες, στις οποίες καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων, υψηλότερες τιμές εισαγωγών και αυστηρότεροι χρηματοοικονομικοί όροι.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για τον Εξωτερικό Τομέα, η άνοδος του δολαρίου σε υψηλό δύο δεκαετιών πέρυσι είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές παρά στις μικρότερες προηγμένες οικονομίες, εν μέρει λόγω των πιο ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών των τελευταίων.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ μάλιστα, για κάθε 10% ανατίμησης του δολαρίου που συνδέεται με τις δυνάμεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών αντιμετώπιζαν μείωση της παραγωγής του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,9% μετά από ένα χρόνο, μια οπισθοδρόμηση που αναμένεται να παραμείνει για 2,5 χρόνια ακόμα.
Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι ο αντίκτυπος ήταν πολύ χαμηλότερος στις προηγμένες οικονομίες, με τη μείωση της παραγωγής να κορυφώνεται στο 0,6% μετά από ένα τρίμηνο και οι επιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκαν εντός ενός έτους.
Επιτόκια και υψηλός πληθωρισμός
Το ΔΝΤ ανέφερε στην έκθεσή του ότι η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 8,3% το 2022 στο ισχυρότερο επίπεδό του των τελευταίων δύο δεκαετιών, εν μέσω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τον Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τον περιορισμό του πληθωρισμού και των υψηλότερων παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. .
«Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με προϋπάρχουσες ευπάθειες όπως ο υψηλός πληθωρισμός και οι κακώς ευθυγραμμισμένες εξωτερικές θέσεις υπέστησαν μεγαλύτερες πιέσεις υποτίμησης, ενώ οι οικονομίες εξαγωγής εμπορευμάτων επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές», ανέφερε το ΔΝΤ.
Πολλές αναδυόμενες οικονομίες υπέστησαν επιδείνωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων, μειωμένες εισροές κεφαλαίων, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και μεγαλύτερη πτώση των χρηματιστηρίων. Στις προηγμένες οικονομίες, οι πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες μπόρεσαν να απορροφήσουν μέρος του αντίκτυπου μέσω της υποτίμησης, ενώ η πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική βοήθησε επίσης – υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχαν σταθερές προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ανέφερε το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ συνέστησε στις χώρες των αναδυόμενων αγορών να κινηθούν προς ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες αναπτύσσοντας εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές που μειώνουν την ευαισθησία του δανεισμού στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και δεσμεύονται να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά και νομισματικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.