Στην 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Huawei και η IUCN παρουσίασαν έξυπνες λύσεις για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και δίκαιης διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αλλά και την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας στον εντοπισμό των απειλούμενων προς εξαφάνιση ειδών και στην προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Στο summit, παρουσιάστηκε το Smart Protected Areas White Paper (η Λευκή Βίβλος «Έξυπνων» Προστατευόμενων Περιοχών), το οποίο συντάχθηκε από τη Huawei, την IUCN Κίνας και την Κινεζική Ακαδημία Δασών, με στόχο να μοιραστούν το σχέδιο για την κατασκευή έξυπνων προστατευόμενων περιοχών, με βάση την εμπειρία που έχει αντληθεί από τις προστατευόμενες περιοχές της Κίνας.
Το κλειδί για την προστασία της άγριας ζωής είναι η κατανόηση της κατανομής, των συμπεριφορών, των εποχιακών τάσεων των ειδών και του τρόπου με τον οποίο οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσουν τα μοτίβα αυτά. Αυτό απαιτεί εκτεταμένα data, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτηθούν δεδομένων των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, που συχνά επιδεινώνονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών επόμενης γενιάς, το cloud computing, το IoT, το mobile Internet, τα big data και η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την απόκτηση και την αλληλεπίδραση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι το κλειδί για τη βελτίωση της έξυπνης ανίχνευσης, της ανάλυσης και της διαχείρισης της προστασίας των ειδών και των προσπαθειών διατήρησης που βασίζονται στην εντοπιότητα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά και ως εκ τούτου καλύτερα στην προστασία της φύσης.
Από το 2019, η Huawei έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 30 παγκόσμιους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της IUCN, για την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη αποδοτικών αποτελεσμάτων διατήρησης και αποκατάστασης σε 46 προστατευμένες περιοχές παγκοσμίως, από τα τροπικά δάση στο Χαϊνάν της Κίνας - το σπίτι του σπανιότερου γίββωνα στον κόσμο-,έναν υγρότοπο όαση στην Ιταλία και κοραλλιογενείς υφάλους στην ανατολική ακτή του Μαυρικίου.
"Έχουμε κερδίσει πολλά τα τελευταία 3 χρόνια συνεργασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων η Huawei εργάστηκε μαζί μας για να δείξει πώς να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες με υπευθυνότητα για την προστασία της φύσης. Η IUCN προσβλέπει σε μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Huawei ως ηγετική παρουσία στον τομέα της τεχνολογίας για να βοηθήσει στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων, όπως ο στόχος της διατήρησης τουλάχιστον του 30% της γης και των υδάτων της Γης έως το 2030», δήλωσε η Δρ Γκρέτελ Αγκιλάρ, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της IUCN.
Ο πρωταρχικός στόχος του Smart Protected Areas White Paper είναι να πραγματοποιηθεί η αποτελεσματική διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών και η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων. Με βάση αυτόν τον στόχο, η Λευκή Βίβλος αναγνωρίζει 7 κύρια σενάρια, μεταξύ αυτών, την οικολογική προστασία και αποκατάσταση, τη διαχείριση των πόρων και την επιστημονική έρευνα.
Σε αυτά τα αναγνωρισμένα σενάρια, πρέπει να εφαρμοστούν 4 βασικές δυνατότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ολοκληρωμένη, πολυδιάστατη οικολογική ανίχνευση, ολοκληρωμένες επικοινωνίες πολλαπλών δικτύων που μπορούν να προσαρμοστούν σε πολύπλοκο έδαφος, έξυπνη ανάλυση που μπορεί να επεξεργαστεί τεράστιο όγκο δεδομένων από πολλαπλές πηγές και την ικανότητα εφαρμογής αναλυτικών αποτελεσμάτων στις λειτουργίες και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Αυτό το σχέδιο προτείνει μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική λύσης για έξυπνες προστατευόμενες περιοχές με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία.
"Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι δύο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις που απαιτούν συντονισμένες δράσεις. Η επιστήμη και η τεχνολογία προστατεύουν την φύση ενώ παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν χιλιάδες βιομηχανίες με την πράσινη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο Tao Jingwen, Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της Huawei και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (CSD).
Για παράδειγμα, κατά την πρώτη έκδοση του έργου στην Ιταλία, η Huawei, η WWF Italy και η Rainforest Connections χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να προωθήσουν ηχητικά σήματα στο περιβάλλον, τα οποία θα μπορούσαν να συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες σε 3 προστατευόμενες περιοχές του WWF, κάτι που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την προειδοποίηση για πιθανή απάτη και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Στη δεύτερη έκδοση του έργου 48 ακουστικές συσκευές έχουν αναπτυχθεί σε 8 προστατευόμενες περιοχές του WWF, συλλέγοντας συνολικά 2.000 ώρες δεδομένων ήχου, τα οποία αναλύθηκαν από επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας στη βιοποικιλότητα.
Σύμφωνα με την Έκθεση New Nature Economy του WEF, περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, περίπου 44 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, βασίζεται στη φύση και τις υπηρεσίες που παρέχει. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μια νέα οικονομία της φύσης θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 10,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ετήσια επιχειρηματική αξία και να δημιουργήσει 395 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030.
Για να διερευνήσει το μελλοντικό δυναμικό της έξυπνης διατήρησης της φύσης, η Σύνοδος συγκέντρωσε τους εταίρους του TECH4ALL, συμπεριλαμβανομένης της πολιτειακής κυβέρνησης του Γιουκατάν του Μεξικού, του μεξικανικού οργανισμού καινοτομίας C Minds, της IUCN China, του WWF Ιταλίας, της Rainforest Connection και του Εθνικού Φυσικού Καταφυγίου Shandong Yellow River Delta.
Επιλέξτε τον σύνδεσμο για να παρακολουθήσετε το summit
Background
Το Tech4Nature, το οποίο ξεκίνησε το 2020, είναι μια πρωτοβουλία για τη διατήρηση της φύσης που ξεκίνησε από την Huawei και την IUCN, η οποία στοχεύει να επιτρέψει σε περισσότερες από 300 προστατευόμενες περιοχές παγκοσμίως να αξιολογήσουν την επιτυχία διατήρησής τους μέσω του Πρότυπου Πράσινης Λίστας της IUCN και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Η 5η Ιουνίου είναι η 50η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Με επικεφαλής το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1973, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια ενημέρωση και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 2023 φιλοξενείται από την Ακτή Ελεφαντοστού.
About TECH4ALL
Το TECH4ALL είναι η μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία και σχέδιο δράσης της Huawei για την ψηφιακή ένταξη. Ενεργοποιημένο από καινοτόμες τεχνολογίες και συνεργασίες, το TECH4ALL έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην προώθηση της ένταξης και της βιωσιμότητας στον ψηφιακό κόσμο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Huawei: TECH4ALLhttps://www.huawei.com/en/tech4all
Follow us at: https://twitter.com/HUAWEI_TECH4ALL
Contact the TECH4ALL Program Office: tech4all@huawei.com
Σχετικά με την Huawei
Ο Όμιλος Huawei ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο πάροχο υποδομών, έξυπνων συσκευών και Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT). Παγκοσμίως, οι 197.000 εργαζόμενοι της Huawei δεσμεύονται να δημιουργήσουν τη μέγιστη δυνατή αξία για εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επιχειρήσεις και καταναλωτές. Οι καινοτομικές λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Huawei χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 170 χώρες, εξυπηρετώντας πάνω από τρία δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.
Το όραμα και η αποστολή μας είναι να φέρουμε έναν πλήρως συνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο σε κάθε άτομο, σπίτι και οργανισμό. Για να το επιτύχουμε, θα προωθήσουμε την δια-συνδεσιμότητα και θα καταστήσουμε δυνατή την ίση πρόσβαση σε όλα τα δίκτυα. Θα παρέχουμε το Cloud και την Tεχνητή Nοημοσύνη (AI) και στις τέσσερις γωνιές της γης για ανώτερη υπολογιστική ισχύ όπου και όταν αυτή είναι αναγκαία. Θα δημιουργήσουμε ψηφιακές πλατφόρμες για να βοηθήσουμε όλες τις βιομηχανίες και τους οργανισμούς να γίνουν πιο ευέλικτοι, αποτελεσματικοί και δυναμικοί. Θα επαναπροσδιορίσουμε την εμπειρία χρήστη με το AI, καθιστώντας την πιο εξατομικευμένη σε όλες τις πτυχές της ζωής των χρηστών, είτε βρίσκονται στο σπίτι, στο γραφείο ή εν κινήσει.
Στην Κύπρο, η Huawei ηγείται των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT). Στον τομέα των Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων η Huawei παρέχει συνεχώς, σε όλους τους παρόχους, ανταγωνιστικά, καινοτόμα και αδιάλειπτα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υψηλών ταχυτήτων, καθώς και τεχνογνωσία προστιθέμενης αξίας με σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Στον τομέα των Εταιρικών/Επιχειρηματικών πελατών, η Huawei εισάγει ψηφιακές, καινοτόμες ιδέες και πυλωτικές εφαρμογές τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, στον τομέα των Καταναλωτικών Προϊόντων η Huawei διαθέτει μεγάλη ποικιλία έξυπνων συσκευών