Health & Pharma
«Ψήνεται» ο πλανήτης - Στο κόκκινο βρίσκονται εκτεταμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης
Σε κατάσταση συναγερμού η νότια Ευρώπη λόγω παρατεταμένου καύσωνα
«Ψήνεται» ο πλανήτης - Στο κόκκινο βρίσκονται εκτεταμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται εκτεταμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τμήματα των Βαλκανίων βρίσκονται επίσης σε κόκκινο συναγερμό λόγω καύσωνα, ενώ τα κύματα ζέστης που έρχονται από τη Σαχάρα ενδέχεται να οδηγήσουν τον υδράργυρο πάνω από το ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου. Το οικονομικό δίκτυο αναφέρεται ακόμη στις πυρκαγιές που μαίνονται γύρω από την Αθήνα, καθώς και στο νησί της Ρόδου.

Η έντονη ζέστη επηρεάζει και τη θερμοκρασία της θάλασσας, καθώς σε τμήματα της Μεσογείου αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτοί οι «θαλάσσιοι καύσωνες» θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετανάστευση των ειδών, φέρνοντας στην περιοχή μας είδη από νοτιότερες θάλασσες των οποίων η παρουσία εγκυμονεί κινδύνους για την αλιεία και την τοπική πανίδα.

Συνολικά, σε όλον τον πλανήτη οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε ανησυχητικά υψηλά για την εποχή επίπεδα με την Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να «ψήνονται» από ακραία ζέστη.

Παράλληλα, οι βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ «πνίγηκαν» από τις έντονες βροχοπτώσεις και οι μεσοδυτικές πνίγονται από τον καπνό των πυρκαγιών.

Μια απομακρυσμένη πόλη στο άνυδρο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, το Σανμπάο, κατέγραψε εθνικό ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς, σοβαρούς και θανατηφόρους. Λένε, μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για να μειώσουν τις παραλείψεις για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή.

Οι προειδοποιήσεις ότι το ιστορικό υψηλό των 48,8C στην Ευρώπη θα μπορούσε να ξεπεραστεί αυτόν τον μήνα, έρχονται καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό πυροδοτεί δασικές πυρκαγιές, διαταράσσει τις υποδομές μεταφορών και ενέργειας και αναγκάζει τουρίστες και εργαζόμενους να αναζητήσουν καταφύγιο από την ζέστη.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να γίνουν το «νέο φυσιολογικό», υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων. Το ρεκόρ παγκόσμιων θερμοκρασιών τον Ιούνιο ακολούθησαν οι θερμότερες ημέρες που έχουν σημειωθεί ποτέ αυτόν τον μήνα.

Πηγή: ΟΤ.gr