Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πώς να μετριάσουν τους κινδύνους της αναδυόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, η οποία θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και να αλλάξει το διεθνές τοπίο ασφάλειας.
Η Βρετανία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα και επιδιώκει έναν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι θα προεδρεύσει της συζήτησης την Τρίτη.
Τον Ιούνιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υποστήριξε μια πρόταση ορισμένων στελεχών τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός διεθνούς φορέα παρακολούθησης της ΑΙ, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Ξεκίνησε η συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ
Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη καταρτίζουν έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει δηλώσει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, καθώς η αναπτυσσόμενη τεχνολογία «χτυπά καμπανάκι» για τους κινδύνους που ενέχει για την ανθρωπότητα και τις αυξανόμενες εκκλήσεις για ρύθμιση.
Ο εθελοντικός κώδικας θα γεφυρώσει το χάσμα ενώ η ΕΕ των 27 εθνών εργάζεται σε πρωτοποριακούς κανόνες τεχνητής νοημοσύνης που δεν θα τεθούν σε ισχύ για έως και τρία χρόνια, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: ΟΤ.gr