Αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος για την άρση της φτώχειας των 165 εκατομμυρίων νέων φτωχών ανθρώπων θα είναι πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Εξαιτίας αυτών των κλυδωνισμών, 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν περιέλθει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, που ορίζονται ως άνθρωποι που ζουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, μεταξύ του 2020 και τέλους του 2023 - και άλλα 90 εκατομμύρια θα πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας των 3,65 δολαρίων την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι φτωχότεροι υποφέρουν περισσότερο και τα εισοδήματά τους το 2023 αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρει η έκθεση.
«Οι χώρες που μπόρεσαν να επενδύσουν σε δίκτυα ασφαλείας τα τελευταία τρία χρόνια απέτρεψαν σημαντικό αριθμό ανθρώπων από το να περιέλθουν στη φτώχεια», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Achim Steiner.
«Στις υπερχρεωμένες χώρες, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των υψηλών επιπέδων χρέους, των ανεπαρκών κοινωνικών δαπανών και της ανησυχητικής αύξησης των ποσοστών φτώχειας», υπογράμμισε.
Η έκθεση ζητεί μια «παύση χρέους φτώχειας» στις οικονομικά προβληματικές χώρες «για να προσανατολιστεί η αποπληρωμή του χρέους προς τη χρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μακροοικονομικά σοκ».
Σύμφωνα με άλλη έκθεση του ΟΗΕ, περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν η μισή ανθρωπότητα, ζουν σε χώρες που δαπανούν περισσότερα για την πληρωμή τόκων χρέους, παρά για την εκπαίδευση και την υγεία. Και οι αναπτυσσόμενες χώρες, παρά τα χαμηλότερα επίπεδα χρέους, πληρώνουν σημαντικούς τόκους, εν μέρει λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ