Συγκεκριμένα, για αιτήσεις που αφορούν την περιφέρεια Λευκωσίας, ο έλεγχος θα διεξάγεται πλέον σε τρεις εβδομάδες ενώ για τις άλλες περιοχές σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Με τέτοιους ρυθμούς εκτιμάται ότι θα επιλυθεί και το υπαρκτό πρόβλημα της πολύ μεγάλης ουράς αναμονής.
Πρόσθετοι υπάλληλοι
Για τον ίδιο σκοπό, η Αρχή Ηλεκτρισμού, υπό την ιδιότητα της ως Διαχειριστής Συστήματος Διανομής, ενημέρωσε πως τον επόμενο μήνα θα προσληφθούν πρόσθετοι υπάλληλοι για υποστήριξη στη διαχείριση και επεξεργασία των αιτήσεων που θα συμβάλει στην αισθητή μείωση του χρόνου έκδοσης των όρων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Μαζικά οι καταναλωτές
Ενέργειες απαραίτητες καθώς οι καταναλωτές στην Κύπρο στρέφονται μαζικά προς αυτή την κατεύθυνση θέλοντας να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Μια ανάγκη ακόμη πιο επιτακτική μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να τερματίσει την επιχορήγηση της αύξησης στο κόστος ενέργειας, βάσει κατανάλωσης κιλοβατώρων, για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης.
Μεγάλη ουρά αναμονής
Είναι ενδεικτικό το ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος τύπου συμψηφισμού μετρήσεων, οι αιτήσεις από καταναλωτές φτάνουν τις 2 χιλιάδες τον μήνα. Οι αντίστοιχες για φωτοβολταϊκά πάρκα, για σύνδεση στο δίκτυο είναι 145, συνολικής ισχύος 265 MW. Επιπλέον, έχουν υποβληθεί αιτήσεις, στον Διαχειριστή Διανομής, για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος μεγαλύτερης των 250 MW, που αφορούν μελέτες αναβάθμισης και επέκτασης του δικτύου μεταφοράς.
Προς υλοποίηση μέτρων
Από πλευράς ΑΗΚ έχει επιβεβαιωθεί πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 άρχισε μια ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα τύπου net metering. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου αιτήσεων και προφανώς λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, η Αρχή βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης μέτρων με στόχο τη δραστική μείωση του χρόνου ανταπόκρισης.
Πως τις επεξεργάζονται
Όσον αφορά τη διαδικασία, ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής αναλαμβάνει την επεξεργασία των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και εκδίδει όρους σύνδεσης σε κάθε αιτητή. Μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος, υποβάλλεται αίτηση για έλεγχο και σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα, η οποία βάσει της θέσεως της ΑΗΚ, τυγχάνει επεξεργασίας εντός 25 ημερών.
40.000 τα φωτοβολταϊκά
Συνολικά, έως σήμερα, έχουν εγκατασταθεί εντός των εδαφών που ελέγχει η Δημοκρατία, γύρω στα 40 χιλιάδες φωτοβολταϊκά συστήματα για ιδία κατανάλωση, συνολικής ισχύος 215 MW, ως επί το πλείστον για οικιακή χρήση. Επιπλέον, έχουν συνδεθεί 150 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 220 MW. Η συνολική ισχύς των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πάρκων, των αιολικών πάρκων και συστημάτων βιομάζας ανέρχεται στα 670 MW.
Τέσσερις τύποι αιτήσεων
Οι αιτήσεις για συστήματα παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυο διανομής, χωρίζονται ως γνωστό στις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες:
Συμψηφισμού μετρήσεων (net metering) οικιακών καταναλωτών (φυσικά πρόσωπα) και μη οικιακών καταναλωτών, με μέγιστη ισχύ τα 10,4 kWp ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Συμψηφισμού λογαριασμών (net billing) στα υποστατικά εμπορικών, βιομηχανικών μονάδων, οικιών, δημόσιων κτηρίων, στρατοπέδων, σχολείων, γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, επιχειρήσεων αλιείας, με μέγιστη ισχύ τα 8 MWp ανά λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.
Εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (virtual net metering) για την κάλυψη ιδίων αναγκών οικιστικών μονάδων με μέγιστη ισχύ τα 10,4 kWp καθώς και για επαγγελματίες γεωργούς και οινοποιητικές επιχειρήσεις με μέγιστη ισχύ τα 100 kWp.
Εικονικού συμψηφισμού λογαριασμών (virtual net billing) για την κάλυψη ιδίων αναγκών φυσικών ή νομικών προσώπων και δημόσιων ή τοπικών αρχών με μέγιστη ισχύ τα 150 kWp ανά λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και ανά δικαιούχο ή επιχείρηση.