Τη σκυτάλη από τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών, πήρε το Τμήμα Τελωνείων. Παρότι μέχρι χθες διατύπωνε τη θέση πως η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα για ιδιωτική χρήση δεν εμπίπτει στα προϊόντα που επιτρέπει ο κανονισμός, αλλά ότι παρέχεται η άτυπη διευκόλυνση στους οδηγούς να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του οχήματος τους εάν είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, σήμερα ήρε το απαγορευτικό.
Όπως ανακοίνωσε, χορηγείται απαλλαγή φόρων στα καύσιμα που αγοράζει ένας πολίτης από τα κατεχόμενα, όχι μόνο όσον αφορά την ποσότητα που θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του ιδιωτικής χρήσεως οχήματος του, αλλά και ένα μπιτόνι έως τα 10 λίτρα! Υπό την προϋπόθεση πως τα καύσιμα δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και μεταφέρονται περιστασιακά. Η πρόνοια «περιστασιακά» είναι αόριστη, ακαθόριστη και πρακτικά ανέφικτο να ελεγχθεί.
Ως εκ τούτου, δίδεται ξανά το πράσινο φως από την κυβέρνηση στους πολίτες, με ή χωρίς παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να περνούν τα σημεία διέλευσης για καύσιμα, για παράδειγμα κάθε μια βδομάδα, δέκα μέρες, δυο βδομάδες ή περισσότερο, χωρίς να σπάσει μύτη. Όπως τους είχαν ωθήσει, τέλη Ιουνίου, οι Γιώργος Παπαναστασίου και Μάκης Κεραυνός με τις δηλώσεις τους πως δεν απαγορεύεται η προμήθεια από τα κατεχόμενα για ιδιωτικό σκοπό.
Και κάπου εδώ διαλύονται οι τελευταίες ελπίδες των πρατηριούχων πως θα ανακτήσουν μέρος των χαμένων εσόδων τους λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού. Το λαθρεμπόριο και η επιχείρηση πάταξής του είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.