Marketing Week
Εντυπωσιακά ευρήματα από την ερευνητική μελέτη των μαθητών / μαθητριών
...του προγράμματος South Eastern Mediterranean Environment Project of UNESCO με τίτλο «Καταγράφοντας τις πεταλούδες της Κύπρου» παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εντυπωσιακά ευρήματα από την ερευνητική μελέτη των μαθητών / μαθητριών
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του Κυπριακού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας «Καταγράφοντας τις πεταλούδες της Κύπρου» υπό την αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου, στον υπαίθριο χώρο της Photos Photiades Breweries.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές/μαθήτριες των Λυκείων Ιδαλίου, Κύκκου Β΄ και Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, οι οποίοι/ες έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα καταγραφής των πεταλούδων, παρουσίασαν τη μεθοδολογία της έρευνάς τους, ανάλυσαν τα σημαντικά αποτελέσματα από τη συλλογή δεδομένων και ανέδειξαν ότι η εμπλοκή τους στην επιστημονική έρευνα έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καταγραφής πεταλούδων λαμβάνουν μέρος επτά Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου: το Λύκειο Ιδαλίου, το Λύκειο Κύκκου Β΄, το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πόλης Χρυσοχούς, το Γυμνάσιο Γεροσκήπου και η Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου. Τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών με ερευνητές/ερευνήτριες προωθεί το πρόγραμμα «SEMEP UNESCO» (South Eastern Mediterranean Environmental Project of UNESCO) http://www.unesco.org.cy/Programmes-South_Eastern_Mediterranean_Sea_Project_SEMEP,EN-PROGRAMMES-01-06,EN το οποίο συντονίζει η Επιθεώρηση Βιολογίας / Φυσιογνωστικών σε συνεργασία με τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Εθνικός συντονιστής του προγράμματος είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Φάνης, Β.Δ. Βιολογίας, Σύμβουλος στην Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Τα σχολεία συνεργάζονται με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Έντιμης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία εκπροσωπήθηκε από την Δρ. Σούλα Ιωάννου, Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία τόνισε τη σημασία της εμπλοκής των μαθητών / μαθητριών σε αντίστοιχα προγράμματα. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Δρ. Παναγιώτας Μυλωνά, Επιθεωρήτριας Βιολογίας/Φυσιογνωστικών Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία συνεχάρη τους / τις μαθητές / μαθήτριες, τους / τις εκπαιδευτικούς και όλους τους συντελεστές του προγράμματος. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η κυρία Ιλόνα Φωτιάδου-Μιχαηλίδου, Προέδρος του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται ακριβώς για να δείξουμε ότι με την σωστή καθοδήγηση όλοι, μικροί και μεγάλοι μπορούμε να γίνουμε ερευνητές / ερευνήτριες και να συμβάλουμε στην αύξηση της επιστημονικής γνώσης αλλά και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Η Δρ. Ντόρια Νικολάου, υπεύθυνη του Μουσείου και λειτουργός του Ιδρύματος, παρουσίασε τους νέους αναδιαμορφωμένους χώρους της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, καθώς και τις διάφορες δράσεις του. Όπως τόνισε, ανάμεσα στους βασικούς στόχους είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής, σύγχρονης σχέσης με το κυπριακό και διεθνές κοινό, η δημιουργία συνεργασιών και η συμβολή στη διάχυση της έρευνας που αφορά θέματα σχετικά με τη Φυσική Ιστορία της Κύπρου.

Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική παρουσίαση του Δρ. Κωνσταντίνου Φάνη, με θέμα: «Επιστήμη του πολίτη: Μέθοδοι έρευνας στην οικολογία και καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία STEM που έχουν ως στόχο τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής».

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Έλλη Τζυρκαλλή παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα παρακολούθησης των πεταλούδων της Κύπρου και την εφαρμογή του στα σχολεία της Κύπρου.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να απολαύσουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Φωτογραφίζοντας τις πεταλούδες της Κύπρου». Το φωτογραφικό υλικό ανήκει σε μέλη του Cyprus Butterfly Study Group.

Το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δραστηριοποιείται κάτω από την ομπρέλα του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», άνοιξε ξανά τις πύλες του στο κοινό μετά από την περίοδο της πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2022 ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο. Το Μουσείο είναι ανοικτό καθημερινές, Δευτέρα – Παρασκευή 8.30 -13.00. Τόσο η είσοδος όσο και η ξενάγηση είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 22585834 ή στο ηλ. ταχυδρομείο  naturalmuseum@photiadesgroup.com

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Πεταλούδων της Κύπρου μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://butterfly-monitoring.net/cyprus-bms