Η ημερομηνία από την οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι κανόνες είναι ακόμη ασαφής και εξαρτάται από τη γνωμοδότηση που θα πρέπει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με το δίκαιο της ΕΕ.
Στη συνέχεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν προθεσμία ενός έτους για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για νέες εγγραφές και δύο χρόνια για τους υφιστάμενους λογαριασμούς, αν οι τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν αντικείμενο διαβούλευσης.
Η «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη στην οποία αναφέρεται το κείμενο δεν είναι νέα, αφού εισήχθη στη Γαλλία το 2018 σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Όμως το υπάρχον όριο αφορά την ηλικία κάτω από την οποία απαιτείται η γονική συναίνεση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Στην πράξη δεν εφαρμόζεται και δεν έχει επίδραση στην πρόσβαση των παιδιών.
Θεωρητικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ανοιχτά στη Γαλλία για άτομα κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, η πρώτη εγγραφή πραγματοποιείται κατά μέσο όρο περίπου στα 8,5 χρόνια και περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έχουν διαδικτυακή παρουσία, σύμφωνα με τη Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (CNIL).
Σε περίπτωση παραβίασης των νέων όρων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα υφίστανται κυρώσεις με πρόστιμο έως το και 1% του παγκόσμιου τζίρου τους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γονείς και κηδεμόνων μπορούν να ζητούν αναστολή λογαριασμού για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Απαιτεί επίσης από τα δίκτυα να ενεργοποιούν λειτουργία παρακολούθησης του χρόνου ενασχόλησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP